Print this page
NASTAVA U ŠKOLI ZA NAJMLAĐE ĐAKE UZ POŠTOVANJE SVIH MERA

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Darija Kisić-Tepavčević, saopštila je da je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 doneo danas odluku da najmlađi učenici pohađaju nastavu u školi, dok će za starije uzraste biti organizovano kombinovano izvođenje nastave.

Kisić-Tepavčević je posle sednice Kriznog štaba objasnila da su razmatrani svi aspekti, kako o broju đaka u školama i uzrastu dece, tako i o epidemiološkoj situaciji, a da je među predviđenim merama i smanjenje fizičke mogućnosti prenošenja korona virusa, što podrazumeva maksimalno razređenje broja đaka.

Prema njenim rečima u jednoj učionici moći će da bude do 15 đaka, koji će sedeti na udaljenosti minimalnoj od 1,5 metara, a biće skraćeni i časovi na 30 minuta.

Ona je ukazala na to da sada imamo povoljniju epidemiološku situaciju i da mere prevencije daju efekte, u skladu sa čim su donete odluke o načinu organizovanja nastave u budućoj školskoj godini. Za starije razrede postojaće različite kombinacije izvođenja nastave, objasnila je Kisić-Tepavčević.

Ona je rekla i da je bitno da se prilikom boravka u školi poštuju sve mere prevencije koje će da smanje rizik prenošenja infekcije na najmanju moguću meru.

Predviđa se i da ceo prvi školski dan u svim školama bude posvećen prevenciji, načinu sprovođenja prevencije i značaju preventivnih mera kao novom obliku ponašanja koji će činiti bezbedan boravak u školama za decu.

Kisić-Tepavčević je navela i da je maska kao preventivna mera, koja mora da se nosi pravilno, da prekriva nos i usta, bez obzira o kojoj vrsti je reč, nešto sa čim ćemo morati da živimo u narednom periodu.

S tim u vezi, ona je ukazala na to da će i u školskoj sredini nastavnici sve vreme morati da nose masku, a da će za decu biti definisane procedure kada je obavezno nošenje maske i kada se preporučuje, uz mogućnost da se maska odloži na određeno mesto.






Read 714 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…