Print this page
Извештај са изложбе фотографија и промоције књиге

У четвртак, 20.09.2018.г. у Дому културе општине Нови Бечеј, отворена је изложба фотографија “Лица Новобечејаца” и одржана промоција књиге ‘’Новобечејски светлописци’’.

 Ова интересантна изложба плод је рада чланова Удружења “Зелени објектив” из Новог Бечеја, а пред посетиоце доноси тренутке из свакодневног живота наших суграђана, ухваћене оком камере и сачуване од заборава. То је и један од разлога што је ово једна од најпосећенијих изложби у Дому културе у последњих неколико месеци. Удружење ‘’Зелени објектив’’ постоји више од три године и окупља љубитеље фотографије и очувања животне средине. Удружење за сада броји десетак чланова, али су врата широм отворена за све оне који желе да им се придруже, рекао је Горан Добожанов, члан овог удружења. Овом приликом публици су се обратили и Борислав Сантрач, заменик директора Дома културе и Едит Зеребељи Тењи, сарадница у Дому културе. Изложба броји четрдесет и пет фотографија и отворена је до 15.10.2018.г. у галерији ‘’Село’’.

Непосредно по отварању изложбе, у приземљу Дома културе, одржана је промоција књиге ‘’Новобечејски светлописци’’. Аутор је наш суграђанин, Андре Kарољ, велики колекционар и љубитељ фотографије, као и историје нашег завичаја, а издавач Дом културе општине Нови Бечеј. У овој занимљивој књизи налази се мноштво старих фотографија рађених у аналогној техници, из приватне колекције Андре Kароља. Циљ књиге је да прикаже писани траг новобечејских фотографа кроз историју развоја ове, данас, већ науке. У књизи су документоване личности, догађаји и објекти, обухвативши период од друге половине XИX до краја XX века. Kњга говори о уметницима - фотографима у Новом Бечеју, који су сликовито забележили догађаје и личности у протеклих 140 година. Захваљујући њима, Нови Бечеј је остао „замрзнут“ на фотографијама, а знатижељни посматрачи сада, листајући ову књигу, гледајући те старе, црно-беле фотографије, враћају се у времена наших дедова и прадедова. Захваљујући овој књизи вечно ће остати забележени тренуци једног давно прохујалог времена.

У представљању књиге учествовао је директор Дома културе, Новица Блажин, изразивши дивљење за овако велики труд и рад на књизи, који је трајао више од три године, али и велики значај ове књиге за спознавање и очување богате историје и културе нашег места.

На промоцији је говорила и рецезенткиња књиге, Ивана Арађан, историчар уметности и кустос Народног музеја Зрењанин, истакавши да вредност књиге лежи у томе што је она врло систематична, историјски врло добро поткована и уз богат фотографски материјал прича једну врло занимљиву и врло комплексну причу везану за Нови Бечеј. Kњига је доступна читаоцима у Народној библиотеци Нови Бечеј.

Оба догађаја су финансијски подржана од стране Општине Нови Бечеј и Месне заједнице Нови Бечеј.

cool Image    cool Image    cool Image    cool Image

cool Image cool Image cool Image cool Image

cool Image cool Image cool Image cool Image

cool Image cool Image cool Image cool Image 

cool Image cool Image cool Image cool Image

cool Image cool Image cool Image cool Image

cool Image

Read 954 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…