Print this page
БАНАТСKА НОЋ У МУЗЕЈУ “ГЛАВАШЕВА KУЋА”

Нови Бечеј и Завичајни музеј „Главашева кућа“ и ове године нашли су на листи међу 60 других градова у Србији у којима се, на више од 200 локација, одржава јединствени културни догађај, „Ноћ музеја“.

Богат културно-уметнички програм прожет је мотивима Баната чиме је у некадашњој кући великог новобечејског добротвора и хуманисте оживљен дух свакодневице 20. века у овом делу Војводине.

У музичком делу програма наступили су Тамбурашки оркестар Нови Бечеј, чланови музичке секције Основне школе „Јосиф Маринковић“, на челу са учитељем Слободаном Блажином, а фолклорни ансамбл Kултурно-уметничког друштва “Јован Аћимац” из Kумана песмом и игром представио је банатске обичаје.

У оквиру овогодишњег програма припремљене су две изложбе које на различите начине приказују културно-историјско богатсво ових простора. Једна од њих посвећена је значајним личностима које су потекле из Врањева и Новог Бечеја, а које су оставиле неизбрисив траг када је у питању развој позоришне и уметности уопште у нашој земљи. Поставка је понела назив “Kолевка српског глумишта”, а припремио ју је Стеван Давидовић.

Отварањем изложбе под називом “Мотиви из Баната” представљени су радови београдског уметника Ненада Стојкова, пореклом из Банатског Двора, на чијим сликама преовладавају мотиви гусака, ђермова и ушорених кућа, карактеристичних за равничарске пределе у којима је и сам одрастао.

Догађај је употпуњен легендама о Бисерном острву и вину мускат крокан, као и сада већ традиционалном игром „Шта је ово и чему служи“ на тему старих предмета и њихових имена.






Read 301 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…