Print this page
ПОЛАГАЊЕМ ВЕНАЦА ОДАТА ПОЧАСТ БОРЦИМА У ПРВОМ И ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

На некадашњи Дан бораца, 4. јула, представници Месне заједнице Ново Милошево и чланови Удружења пензионера овог насељеног места полагањем венаца на споменицима добровољцима у Првом светском рату и палим борцима од 1941. до 1945. године, одали су почаст мештанима који су своје животе дали за слободу: “Имамо доста добровољаца из Новог Милошева, њих око 400.

Други светски рат је почео у Новом Милошеву, које се тада звало Беодра и Драгутиново, већ 22. јуна када је формиран Драгутиновачки партизански одред. Дакле, иако је 4. јул Дан бораца Ново Милошево је било спремно још тад и организовано. један од инструктора био је и Душко Марковић из Беодре. Формација је имала свој изглед и били су спремни за одбрану домовине,” рекао је овом приликом Душан Жарков из Удружење пензионера Ново Милошево.

Дан бораца био је државни празник у Социјалистичкој Федеративној Републици Југославији и Савезној Републици Југославији, а обележавао је годишњицу седнице Политбироа Централног комитета Комунистичке партије Југославије, на којој је донесена одлука о подизању оружаног устанка. Укинут је 2001. године одлуком Владе Србије, али се и данас, незванично, прославља у организацији Савеза удружења бораца народноослободилачког рата.

 

Read 566 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…