Print this page
У НОВОМ БЕЧЕЈУ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Капитулацијом Немачке у Берлину 9. маја 1945. године формално је окончан Други светски рат у Европи и од тада овај дан обележава се као Дан победе над фашизмом, а слави се и као Дан Европе.

Тим поводом, на споменику посвећеном палим борцима руске Црвене армиије на Тиском кеју, венце су традиционално положили представници локалне самоуправе, Друштва српско-руског пријатељства “Волошинов” и други секретар Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, Констатин Вернигоров, у знак сећања на оне који су своје животе дали 1944. године при ослобађању Новог Бечеја од нацистичких војних снага.

У овом рату који је трајао готово 6 година учествовала је 61 држава са око 110 милиона војника. Само на територији бивше Југославије погинуло је 1.706.000 особа међу којима је било више од 300.000 бораца, а процењује се да је укупно у свету животе изгубило између 50 и 80 милиона људи.

 

Read 1116 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…