Print this page
У ОПШТИНИ НОВИ БЕЧЕЈ НА РЕФЕРЕНДУМ ИЗАШЛО 36,09 ОДСТО ГЛАСАЧА, 63,5 ОДСТО ЗА ИЗМЕНЕ УСТАВА

Грађани Србије 16. јануара имали су прилику да се у оквиру референдума изјасне о промени Устава у области правосуђа.

Према подацима Републичке изборне комисије право гласа имало је 6.510.323 људи, а на основу 98,47 одсто обрађених гласачких места, гласало је 1.953.711 грађана, од чега је 59,73 одсто дало подршку изменама, док је против било 39,24 одсто.

У општини Нови Бечеј од 18.856 уписаних гласача, гласало је укупно 6.805 грађана, од чега се 63,5 одсто изјаснило за измене Устава, док је 34,87 одсто њих било против истих. Према речима секретарке Изборне комисије општине Нови Бечеј, Тамаре Попов, референдум на територији новобечејске општине протекао је без проблема и нерегуларности, а укупна излазност грађана је 36,09 одсто.

Подсетимо, предложене измене Устава које се односе на ускостручну област правосуђа, требало би да обезбеде већу независност судства од извршне и законодавне власти, односно од Владе Републике Србије, министара и народних посланика, како би политички систем био уравнотежен, што је важно, како кажу и због усклађивања са европским законодавством. У случају потврђивања Акта о промени Устава Републике Србије, судије и тужиоце више неће бирати посланици, већ стручна тела. Циљ измена јесте да се обезбеди не само већа независност, већ и ефикасност и одговорност судства, већа самосталност и одговорност јавног тужилаштва, боља заштита права грађана и јачање владавине права, наводе надлажени.






Read 1840 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…