Print this page
ПРЕДСТАВНИЦИ ЛОКАЛНИХ ШКОЛА И ОПШТИНЕ РАЗГОВАРАЛИ О ФИНАНСИЈСКОЈ КРИЗИ БУЏЕТА

У оквиру радног састанка у згради Општинске управе у Новом Бечеју, представници општинских школа разговарали су данас са председником општине, Сашом Максимовићем и његовим сарадницама на тему финансијских потешкоћа са којима су се суочиле ове образовне институције, а услед проблематике у вези са ретроактивном исплатом путних трошкова на локалу својим радницима за последње три године.

Наиме, део школа, због тужби радника и судских трошкова, као и исплате јубиларних награда запосленима, утрошио је добар део свој годишњих буџета чиме је угрожено функционисање текућих активности. Разговором са представницима локалне самоуправе циљ је био да се дође до компромисног решења за излазак из неповољне ситуације.

Да је ситуација тешка, сматра председник општине, Саша Максимовић. Према његовим речима, приметан је недостатак разумевања како у школама, тако и у другим јавним установама и предузећима када је ова тематика у питању. С једне стране се налази све оно што је утврђено колективним уговорима, а са друге стране је оно што је могуће, односно шта буџет општине може да поднесе, рекао је он.

Оно што је извесно јесте да ће општина убрзо радити нови ребаланс буџета, како би у складу са законом изнашла недостајућа средства. Према грубој рачуници за нормалан наставак рада свих шест школа у новобечејској општини потребно је обезбедити додатних 13,3 милиона динара. Враћање дуга Дома здравља и потрошени буџети школа, извршили су притисак од око 80 милиона динара на овогодишњи буџет општине, што није било лако издржати, закључио је Максимовић. Он је поручио грађанима општине да због тога морају имати стрпљења када је реч о инвестицијама, које ће сада морати да чекају повољнији тренутак.

 

Read 926 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…