Print this page
ПЕТ МИЛИОНА ДИНАРА ЗА ДОМ КУЛТУРЕ У ОКВИРУ КОНКУРСА „ГРАДОВИ У ФОКУСУ“

Министарство културе и информисања Републике Србије по овогодишњем конкурсу „Градови у фокусу“ за суфинансирање програма локалних самоуправа определило је 350 милиона динара, а овом приликом подржан је 41 пројекат у исто толико градова и општина у укупној вредности од 339,2 милиона динара.

Општина Нови Бечеј, победник овог конкурса 2016. године, ове године добила је средства у висини од 5 милиона динара за реконструкцију крова терасе Дома културе у Новом Бечеју, као и за санацију и опремање простора у згради ове установе који ће бити намењен за ИТ учионицу.

Према речима председника општине Нови Бечеј, Саше Максимовића, општина није учествовала од 2016. године када је добила око 57 милиона динара: „Имали смо част и задовољство да 2016. године победимо на конкурсу „Градови у фокусу“. У међувремену нисмо конкурисали, тј. три године смо, условно речено, имали „забрану“, иако то није била права забрана, но логично је било да ипак немамо основа да конкуришемо, јер смо добили значајна средства. У међувремену смо, морам признати, помагали другим општинама, две, три су и добиле средства захваљујући нашој помоћи кроз пројектну документацију. Ове године је био ред да поново конкуришемо и то за доста више средстава, морам да признам. Конкурисали смо за део крова Житног магацина у Новом Бечеју, међутим, заиста се ради о великим средствима. Наравно, имамо план и зато се нисмо превише фокусирали на „Градове у фокусу“, јер су то средства која се деле на много општина. План нам је да покушамо да победимо на конкурсу за престоницу културе Србије 2022. године, за шта је конкурс тек расписан. Уколико у томе успемо, мислим да бисмо могли да са довољно средстава завршимо комплетно Житни магацин.

Више о адаптацији простора намењеног учионици за област информатике захваљујући средствима конкурса „Градови у фокусу“, испричао нам је директор ове установе, Новица Блажин. Он је истакао да би ИТ учионица требало да почне са радом највероватније јануара следеће године, а предвиђа укупно 12 полазника. Блажин се осврнуо и на реконструкцију крова терасе са које се пружа један од најлепших погледа на Тису и Тиски кеј, а која би на овај начин била интересантнија угоститељима за изнајмљивање.

 

Read 709 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…