Print this page
МИСТЕРИЈА СТАРОГ ГРАДА НА ТИСИ ОБЕЋАВА НОВА АРХЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА

Овогодишња археолошка истраживања Старог града, средњовековног утврђења на Тиси код Новог Бечеја, о којима смо извештавали првог дана ископавања, иако само двонедељна, донела су очекиване резултате и нова сазнања која бацају довољно светла на овај историјски локалитет и пружају основу за његову заштиту као значајног споменика културе, али омогућавају и планирање даљих археолошких кампања.

Према речима вође пројекта, Рашка Рамаданског, кустоса археолога Градског музеја Бечеј, истраживања јесу била кратка, али су и више него задовољила очекивања.

Пројекат истраживања Бечејске тврђаве, поред испитивања на копну, обухватио је истраживања и у води, с обзиром да се значајан део њених остатака, након вишеструких разарања и изградње бране, налази испод површине Тисе.

Приликом овогодишњих истраживања Старог града на Тиси, на копну су отворене две сонде, а о самој методологији рада у њима, више нам је објаснио археолог конзерватор Завода за заштиту споменика културе Зрењанин, Дејан Жигић, који је овом приликом најавио и наредне кораке када је заштита овог локалитета у питању.

Сав материјал који је пронађен у оквиру овогодишњих археолошких истраживања утврђења на Тиси депонован је у Народном музеју у Зрењанину где ће се даље вршити музеолошка обрада, а део материјала ће бити подвргнут и конзервацији, истиче археолог Александар Шаламон, кустос Народног музеја Зрењанин.

 

Read 1197 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…