Print this page
ОБЕЛЕЖЕНО 75 ГОДИНА ОД ПОБЕДЕ НАД ФАШИЗМОМ

Широм Европе протекле суботе обележен је 9. мај - Дан победе над фашизом, али и Дан Европе, у знак сећања на завршетак Другог светског рата и почетак стварања Европске уније које је уследило пет година касније.

У Новом Бечеју 9. мај традиционално је обележен полагањем венаца на споменик посвећен палим борцима руске Црвене армиије на Тиском кеју који су своје животе дали 1944. године при ослобађању Новог Бечеја од нацистичких војних снага.

Након одржаног парастоса посвећеног палим војницима у Цркви Светог Николе у центру насељеног места, чланови новобечејског Друштва српско-руског пријатељства „Волошинов“ први су положили венац на споменик на Тиском кеју, након чега су исто учинили и представници локалне самоуправе, представник Амбасаде Руске Федерације у Републици Србији, као и чланови Општинског одбора Социјалистичке партије Србије у Новом Бечеју.

Девети мај у новобечејској општини обележен је и полагањем венаца на споменик посвећен палим борцима у Другом светском рату у насељеном месту Бочар.

Дан победе над фашизмом слави се 9. маја у знак сећања на дан када је 1945. године нацистичка Немачка потписала капитулацију у Другом светском рату. Дан Европе је установљен као дан сећања на декларацију француског министра спољних послова Роберта Шумана из 1950. године, која се сматра првим званичним кораком у настанку Европске уније.

Read 936 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…