Print this page
НОВИ БЕЧЕЈ: ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ ПОДЕЛА ПАКЕТА УГРОЖЕНИМ ПЕНЗИОНЕРИМА; РЕДОВНА ДЕЗИНФЕКЦИЈА ЈАВНИХ ПОВРШИНА, УСТАНОВА И УЛИЦА

У општини Нови Бечеј за сада нема регистрованих случајева оболелих од корона вируса, до краја недеље подела 3.345 пакета најугроженијим пензионерима.

У Србији је на снази ванредно стање због корона вируса, а како је изјавио председник новобечејске општине Нови Бечеј, Саша Максимовић, у општини Нови Бечеј за сада нема регистрованих случајева оболелих од вируса KОВИД-19. "Преко 200 људи је у општини Нови Бечеј у самоизолацији, имамо примера када је ова мера прекршена, али полиција ту веома одговорно и озбиљно ради свој посао, а пар људи је чак и приведено због тога. Они просто морају да сачекају тих 28 дана", рекао је Максимовић и апеловао на грађанство да поштују правила и прописе, да обавезно носе маске, којих сада има у свакој апотеци."Као што видите, људи стоје у редовима, али нису на прописаној дистанци од два метра. Подсећам да је кретање и играње у новобечејским парковима такође забрањено."

Уколико грађани сами примете да неко крши забрану обавезне изолације, случај могу пријавити полицији или на број Кол центра 023 775 701. Дом здравља Нови Бечеј обезбедио је неколико бројева телефона које можете позвати уколико сумњате да сте били у контакту са зараженом особом или да имате симптоме заразе вирусом Цовид-19, односно, суви кашаљ, температуру, главобољу, бол у мишићима и евентуално отежано дисање. То су следећи бројеви и доступни су 24 сата дневно: 060 08 09 434 060 08 09 422 060 08 09 413 023 773 605 - број доступан од 07:00 до 20:00 часова.

Дистрибуција 3.345 пакета за најугроженије пензионере у Новом Бечеју до краја ове недеље Александар Вучић је представио део мера којима ће помоћи фирмама, предузетницима, микро и малим предузећима, пекарима, фризерима и свим компанијама које ће добити пун минималац на три месеца. Најавио је да ће исплата кренути већ за месец дана, а могуће је и да ће се свим пунолетним грађанима исплатити по 100€. Што се тиче општине Нови Бечеј, према речима првог човека општине, за социјално угрожене пензионере спрема се 3.345 пакета који ће садржати прехрамбене и хемијске производе. Вредност ових пакета помоћи је 8 милиона и 600 хиљада динара са ПДВ-ом, а подела ће почети до краја ове недеље. "Око 2750 пензионера има примања нижа од 30.000 динара, а имамо и СВЕ инвалидске пензионере, који не би требало да су обухваћени овом расподелом, али смо решили да и њима помогнемо, те имамо неких 600 пакета више. По насељеним местима у Новом Бечеју то је 1.852 пакета, у Бочару 242 пакета, у Новм Милошеву 807 пакета и у Куману 444 пакета", истакао је Максимовић и позвао све заинтересоване волонтере да учествују у подели ових пакета

Редовна дезинфекција јавних установа и фреквентнијих јавних површина Саша Максимовић је подсетио да ЈП "Комуналац" Нови Бечеј производи натријум-хипохлорит, али како се ради о малом постојењу и малом водоводу, реч је о мањој колични у односу на веће градове. "Дневно је то 100 литара концентрованог натријум-хипохлорита, односно 400 литара када се разблажи према прописима. Са овим количинама већ десетак дана, општина комплетно дезинфикује све јавне установе и институције, Дом здравља, полицију. Покрили смо продавнице, као и приватне фирме које имају већу флуктуацију људи, газдинства, техничке прегледе, а значајне количине су подељене и стамбеним зградама. Сваки други дан се врши дезинфекција фреквентнијих делова улица и јавних површина на територији целе општине, а правимо и резерву за грађанство."

Председник Србије, Александар Вучић је изјавио да ће Влади предложити увођење 24-часовног полицијског часа, ако се понашање грађана не буде променило. Председник општине Нови Бечеј претпоставља, да ће, уколико се тај сценарио и догоди, постојати својеврсни "коридори" где ће се грађани моћи кретати и то само и искључиво ради набављања намирница и лекова.

Подсећамо, најважније мере којих грађани морају да се придржавају су забрана изласка свим грађанима у периоду од 17х до 5 сати ујутру, током недеље, а викендом од 15х до 5х. Особама старијим од 65 година забрањен је излазак. Све пијаце, на отвореном и затвореном су затворене до даљњег. Укинута је и дозвола шетње кућних љубимаца која је важила између 20х и 21х. Укинут је јавни превоз, затворени су тржни центри и угоститељски објекти и затворени су сви гранични прелази за друмски, железнички и речни саобраћај. Обавезна је изолација за све који долазе из иностранства у трајању од 14 или 28 дана. У редовима бити на дистанци од 2 метра једни од других.

Read 1198 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…