Print this page
ПРЕПОРУКЕ ЛЕКАРСКЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ ПРОТИВ ВИРУСА КОВИД-19

Лекарска комора Србије издала је препоруке са основим поступцима у различитим ситуацијама са циљем спречавања ширења заразе вирусом КОВИД-19. 

У случају уласка у кући или стан потребно је ништа не дирати и најпре скинути обућу. Затим, дезинфиковати шапе кућних љубимаца. Следи свлачење горњих слојева одеће које је потребно сместити у пластичну кесу и касније опрати на минимум 60 степени. Даље је потребно одложити торбицу, новчаник, кључеве и слично у кутију на улазу у кућу или стан. Следи туширање, а уколико оно није одмах могуће, потребно је руке и лице добро опрати водом и сапуном. Наредни корак је дезинфиковање мобилног телефона и наочара алкохолом. Следи чишћење површина онога што је донето у кући или стан, најбоље раствором варикине и воде, након чега се може одложити на своје место. При овом процесу би требало носити рукавице, а по њиховом скидању, руке треба добро опрати. 

У случају изласка из куће или стана препорука је да се обуче јакна или друга одећа на дуге рукаве, да се скупи коса, да се не носе минђуше, наруквице и прстење. Не додиривати се по лицу. Маску би требало ставити непосредно пре изласка напоље. Избегавати коришћење јавног транспорта, а уколико се излази заједно са кућним љубимцем, избегавати његово трљање о јавне површине. Потребно је понети са собом једнократне марамице и користити их за дотицање јавних површина и ручки. Након употребе марамицу згужвати и бацити је у канту за смеће. Уколико се кашље и кија, потребно је то учинити на лакту, а не на рукама или у ваздуху. Уколико се плаћа новчаницама потребно је дезинфиковати руке. Руке прати након дотицања било ког предмета или површине или користити средство за дезинфекцију руку. Не дирати лице пре него што се руке темељно не оперу. Одржавати удаљеност од других особа.

У случају живота са особом у ризику од заразе потребно је: спавати у одвојеним креветима, уколико је могуће користити различита купатила или их дезинфиковати раствором избељивача, не користити исте пешкире, прибор за јелу, чаше и слично. Такође, потребно је свакодневно чистити и дезинфиковати површине са којима се често долази контакт, прати одећу, постељину и пешкире што чешће. Исто тако, требало би одржавати удаљеност, односно спавати у одвојеним просторијама које треба проветравати често. Назвати изабраног лекара или епидемиолога у случају повишене температуре преко 38 степени и тешкоће са дисањем. Самоизолацију не треба прекидати пуне две недеље, а након сваког прекида требало би поново почети бројати, стоји у препорукама Лекарске коморе Србије.

Read 1113 times
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…