25.-27.avgust 2017.
25.-27.avgust 2017.
Više ...
   
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Više ...
   
Virtuelni matičar
Virtuelni matičar
Više ...
   

Izdvajamo  


   

Facebook  

   

Foto nedelje  

Sample image
   

Bratski gradovi  

   

Korisni linkovi  

   
   

Vremenska prognoza  

   

Kursna lista  

   

GODIŠNJI SUSRETI

Godišnji susret zavičajaca i Godišnja Skupština Zavičajnog Kluba održana je u nedelju 30. avgusta u Domu kulture opštine Novi Bečej. Doček gostiju i druženje uz piće i kafu otpočeo je u deset i trajao je do 11 časova.
Tada je predsednik Zavičejnog kluba Branislav Vojnov pozdravio prisutne i referisao o godišnjem radu udruženja, koji je protekao dinamično sa mnogo aktivnosti.

 

GODISNJI SUSRET 2013


Novobečejci i Vramjevčani verni tardiciji okupljanja u rodnom gradu, ove godine 24. avgusta, okupili su se u Muzeju "Glavaševa kuća", kako bi upriličili još jedan susret članova Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana.

Susret je započeo u 9 časova duženjem gostiju u prelepom dvorištu muzeja, a nastavljen je održavanjem godišnje skupštine Zavičajniog kluba.
Skupštinu je otvorio i vodio Stevan Davidović koji je pozdravio sve prisutne i uputio ih u ime Zavičajniog kluba na reči dobrodošlice koje je sada već daleke 1985. godine izgovorio Branislav Bata Kiselički, jedan od osnivača ovog kluba i zaljubljenik u Novi Bečej i njegovu istoriju. Nakon toga prisutni su upoznati sa finansijskim izveštajem, programom rada za proteklu godinu, i ražrešenjem starih i imenovanjem novih članova UO Zavičajnog kluba. Naime, na sopstveni zahtev iz UO ZK istupili su Milorad Azucki i Nataša Vidaković, njih će zameniti novi članovi, čije imenovanje je jednoglasno usvojeno, a to su Stevan Davidović i Monja Jovanov. Nakon toga pročitani su referati o znamenitim ličnostima vezanim za našu varoš. Andre Karolj je pripremio referat o životu i radu dr Jenea Sentklaraia (Eugen Nedić, 1843-1925) koji je pročitao Stevan Davidović, a veoma zanimljivo izlaganje o Ognjeslavu Kostoviću (1851-1916), priredio je Branislav Vojnov. Posle kraće diskusije, druženje je nastavljeno do 13 časova kada su prisutni članovi i gosti otišli na ručak u restoran "Tiska kuća" koji se nalazi na samoj obali reke Tise, gde su uz zvuke tamburice uživali u lepom ambijentu, dobroj hrani i prijatnom društvu.

Zapisnik sa sednice Skupštine Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana (.pdf)

Monja Jovanov

 

ZIMSKI SUSRET 2013


U subotu 16. februara, 2013. godine sa početkom u 10h u prostorijama muzeja "Glavaševa kuća" održan je tzv. "ZIMSKI SUSRET" povodom obeležavanja godišnjice smrti dobrotvora Vladimira Glavaša (1834-1909). Ovaj datum je ujedno i (četvrta) godišnjica muzeja. Organizatori ovog susreta su članovi Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana na čelu sa Andre Karoljem i Koso Janošem uz svesrdnu podršku Saše Šućurovića , Tomislava Ratkovića i Nemanje Vaskovića predstavnika lokalne samouprve.

Prisutne je pozdravio predsednik Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana Andre Karolj, posebno naglasivši da je februarsko okuplanje u muzeju "Glavaševa kuća" idealna prilika da se šira javnost podseti velikog dobrotvora i plemenitog čoveka Vladimira Glavaša, čiji dom je postao stecište materijalnih i duhovnih vrednosti prošlih i sadašnjih vremena našeg mesta! Usledilo je obraćanje domara muzeja, Koso Janoša koji je u kratkim crtama podsetio na rad ove ustanove u protekloj godini: uređenje momačko-devojačke sobe (uz pomoć Alaćan Zoltana i Alaćan Magdolne), nabavka sedam klupa (Imre Korenči), uvođenje video nadzora, izdavanjre knjige Andre Karolja "GEDEON ROHONCI gospodar Bisernog ostrva", uvođenje nove manifestacije - "Berba grožđa i izrada vina na tradicinalni način", i konačno obnova špajza koji je dobio priliku da "zasija" punim sjajem kao i brojne donacije, pomoć građana i ustanova uz neizostavnu veliku podršku lokalne samouprave. Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Šućurović se takođe obratio prisutnima, istakao je značaj ove ustanove, koja vidno napreduje iz godine u godinu, okuplja sve veći broj posetilaca iz cele Srbije i predstavlja veliki turistički potencijal.

Zaslužnim građanima (Ružica Borđin, Stevan Pajić, Milivoj-Mile Reznić, Zoltan Sabo, Milorad Mimika Kiselički, Stevan Davidović, Arsen Dragić, Mara Cvejin, Milivoj Miša Vrebalov, Klara Neborovski, Mihalj i Rozalija Mesaroš) dodeljene su zahvalnice za donacije i pomoć u 2012. godin, potom je usledilo razgledaje muzeja i druženje u prijatnoj atmosferi uz tradicionalno posluženje i neizostavne štrudle sa makom i sirom!

Monja Jovanov

 

GODIŠNJI SUSRET ZAVIČAJACA 2012. GODINE.


Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana je 25.08.2012. godine u okviru Velikogospojinskih dana organizovao susret svojih članova u Muzeju "Glavaševa kuća". Doček gostiju, za koji su bili zaduženi članovi Upravnog odbora Zavičajnog kluba, započeo je u 9 časova, a protekao je uz piće i domaću gibanicu. Pozivu organizatora ovog tradicionalnog skupa odazvalo se sedmdesetak članova-zavičajaca "sa raznih strana".

Nakon kraćeg druženja u 10 časova otpočela je godišnja skupština Zavičajnog kluba, koju je otvorila Nataša Vidaković (sekretar ) referatom o godišnjem radu udruženja. Zatim jeusledila promocija knjige prof.dr Save Ivanića "PLIVANJE I VATERPOLO U NOVOM BEČEJU", koju je autor štampao specijalno za ovu priliku, a potom je domar muzeja i član Upravnog odbora Zavičajnog kluba, Janoš Koso prisutnima pročitao tekst o razvoju DVD Novi Bečej, povodiom izložbe posvećene radu DVD , koju su prisutn mogli da pogledaju u dvorištu "Glavaševe kuće" koje kao i uvek bilo besprekorno uređeno i povodom ovog događaja.

I ove godine Zavičajni klub je izdao LETOPIS za prethodnu 2011. godinu. i tako podsetio na sve značajnije događaje iz naše varoši.

Prisutnim članovima poklonjene su (od strane autora) knjige: "Pesme" prof.dr Save Ivanića i FK "Jedinstvo" Novi Bečej 1989-2009. Stevana Davidovića. Susreta članova Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana obeležio je lep letnji dan sa tropskom temperaturom, kojoj je jedino odolevao podrum "Glavaševe kuće" u kome su svi prisutni mogli da se rashlade i osveže.

Druženje zavičajaca nastavljeno je uz zajednički ručak u 13 časova u restoranu "Tiska kuća" koji se nalazi na smoj obali reke Tise. Posle 15 časova susret je završen sa željom da se tradicija nastavi, a članovi Zavičajnog kluba odazovu pozivu i narednih godina u dobrom zdravlju i raspoloženju!

Monja Jovanov

GODIŠNJA SKUPŠTINA
IZVEŠTAJ O RADU ZAVIČAJNOG KLUBA ZA 2011. GODINU

Zavicajni klub Novobečejaca i Vranjevčana, koji broji oko 80 članova prethodne 2011. godine imala je i učestvovala u sledećim aktivnostima:

• Februara smo organizovali naš redovni Zimski susret, koji se održava kontinuirano svake godine od 2009. godine ili od otvaranja muzeja Glavaševa kuća. Tom prilikom smo podelili Zahvalnice našim sugrađanima koji su svojim prilogom ili radom doprineli oplemenjivanju muzeja.
• Aprila meseca smo bili inicijatori i suorganizatori sa Lokalnom samoupravom za postavljanje spomen ploče na rodnu kuću našeg istaknutog glumca Slavka Simića.
• Maja meseca, na Noć muzeja što organizuje Lokalna samouprava, pripremili smo izložbu povodom 130 godišnjice od osnivanja Dobrovoljnog Vatrogasnog Društva Novi Bečej. Oko pribavljenja eksponata mnogo su nam pomogli članovi DVD kao i aktuelni direktor profesionalne vatrogasne jedinice Novi Bečej. Naši meštani su takođe donosili razne predmete i fotografije iz prošlosti vatrogasnog udruženja. Tu treba istaći uspešnu restauraciju vatrogasnih kola – pumpe u kome su mnogo njih učestvovali.
• Jula meseca je naše udruženje bilo suorganizator tradicionalnog susreta Old tajmeraša koji su posetili i muzej Glavaševa kuća.
• Avgusta meseca na Veliku Gospojinu u okviru Glavaševe kuće održali smo naš veliki godišnji susret. Tom prilikom smo upoznali naše članove sa radom društva, održali godišnju Skupštinu i priredili kratak program recitala o Novom Bečeju i zavičaju. Na ovaj dan smo promovisali i Letopis za 2010. godinu što je svakom članu bilo uručeno.
• Decembra meseca smo završili adaptaciju podruma Glavaševe kuće. Sami smo osmislili, a izvođači radova su bili Karolj Andre, Janoš Koso, Bela Vrešćak i još nekolicina naših sugrađana. Burad i presu za grožđe smo dobili od Monje Jovanov. Materijalna sredstva obezbedila je Lokalna samouprava koja, treba istaći, veliko razumevanje gaji prema muzeju Glavaševa kuća.
• Treba istaći da su nam tokom cele godine u raznim akcijama svojim radom pomagali naši sugrađani

KADROVSKE PROMENE

Zbog bolesti našeg predsednika Borivoja Ćurčića koga sada zamenjuje potpredsednik, Karolj Andre neophodno je izvršiti neke promene i to zbog formalno pravnih i praktičnih razloga. Naime nama u APR za udruženja još uvek Radovan Popov figurira kao predsednik udruženja koji je ujedno i pravni zastupnik kluba. U razgovoru sa Borom došli smo do rešenja da je najbolje da Upravni odbor izađe pred Skupštinu sa svojom odlukom za novog predsednika koji bi po statutu bio ujedno i pravni zastupnik kluba.
Shodno tome Upravni odbor je doneo odluku da Andre Karolj bude predsednik Zavičajnog kluba, potpredsednik Milorad Josimović, a sekretar Nataša Vidaković u narednom četvorogodišnjem periodu.

Karolj Andre

TRADICIONALNI SUSRET ZAVIČAJACA


Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana je, po tradiciji dugoj četvrt veka, i ove godine, u okviru Velikogospojinskih dana, 28.avgusta 2010.godine upriličio godišnji susret svojih članova.

Kako je, početkom ove godine, Zavičajni klub našao svoje utočište u Muzeju „Glavaševa kuća“, odlučeno je da se ovogodišnji susret održi baš u dvorištu Muzeja, kako bi svi članovi videli šta je do sada urađeno, prikupljeno i sređeno, koliko to prilike i finansije, jednog malog udruženja građana, dozvoljavaju.

Na poziv ovdašnjih članova Zavičajnog kluba odazvalo se stotinak zavičajaca, koji su se u lepom ambijentu Glavaševe kuće najpre družili, a potom prisustvovali godišnjoj skupštini.

Godišnju skupštinu otvorio je predsednik Branislav Vojnov koji je pozdravio sve prisutne i najavio dnevni red koji je podrazumevao da se članovi Zavičajnog kluba upoznaju sa dosadašnjim aktivnostima i sa onim što predstoji do narednog susretanja. Ovom prilikom istaknuti su značajni darodavci, koji su darujući stare predmete ili dokumenta obogatili zavičajnu zbirku i postavku Muzeja, uručene su zahvalnice Novobečejcima i Vranjevčanima koji nisu bili prisutni na svečanosti povodom useljenja u nove prostorije kluba.

Goste je pozdravio i član upravnog odbora i jedan od osnivača, Borivoj Ćurčić, a o tekućim radovima u Muzeju govorio je Janoš Koso, trenutno u ulozi domara Glavaševe kuće.

Članovi skupštine Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana izabrali su nove članove Upravnog odbora, Natašu Vidaković i Mirka Saravolca, umesto dosadašnjih Slavice Kovačev i Saše Vidakovića, koji su sprečeni da obavljaju zadatke koji predstoje.

I ove godine Zavičajni klub je izdao Letopis za 2009.godinu, koji sadrži sva značajna događanja u ovoj varoši, ali i tekstove iz prošlosti našeg zavičaja: Nove, nepoznate detalje iz života dr Sentklarai Eugena i Razvoj veterinarske medicine od 18. veka do danas u Vojvodini i njen razvoj u Novom Bečeju i Vranjevu.

O veterinarstvu u Novom Bečeju i Vranjevu, govorili su ovom prilikom dr Teodor Dujin, dugogodišnji direktor Veterinarskog naučnog instituta u Novom Sadu, nekada veterinar u Novom Bečeju kao i dr vet.spec.Vojislav Blažin, vlasnik ovdašnje veterinarske ambulante.

Druženje članova Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana nastavljeno je uz zajednički ručak u restoranu Kum, nekadašnjem omiljenom sastajalištu mladih, na igrankama kod Jelke Pecarske.


Slavica Kovačev30. avgust 2009.


Godišnji susret zavičajaca i Godišnja Skupština Zavičajnog Kluba održana je u nedelju 30. avgusta u Domu kulture opštine Novi Bečej. Doček gostiju i druženje uz piće i kafu otpočeo je u deset i trajao je do 11 časova. Tada je predsednik Zavičejnog kluba Branislav Vojnov pozdravio prisutne i referisao o godišnjem radu udruženja, koji je protekao dinamično sa mnogo aktivnosti.

Nakon toga član upravnog odbora Borivoj Ćurčić je upoznao članove sa programom i predao reč Vasi Popoviću koji je održao jedno malo predavanje o Tisi i odbrani od poplava. Posle kraće diskusije i obilaska izložbe nešeg cenjenog slikara Tivadara Košuta, zavičajci su se uputili ka Vranjevu u posetu Muzeju „Glavaševa kuća".

Konvoj automobila je upotpunio i jedan turistički otvoreni mini bus na električni pogon sa kojim je bilo vrlo udobno i atraktivno putovati. Ispred Glavaševe kuće dobrodošlicu posetiocima poželeo je predsednik opštine Milivoj Vrebalov - Miša. Od otvaranja Muzeja verovatno nije bio ovako veliki broj posetilaca u jednom danu, kao sada.

Puna kuća i dvorište znatiželjnih naših Novobečejaca i Vranjevčana uživalo je u lepoj postavci i interesantnim eksponatima. Ujedno im se pružila prilika da vide i za useljenje spremnu prostoriju Zavičajnog kluba u kojoj će njihovi darovni predmeti biti izloženi i očuvani. Takođe su doznali da je od 17. avgusta muzej otvoren svakim danom sem nedelje od 8-15 i od 17-19 časova.

U dobrom raspoloženju zavičajci su krenuli ka kafić-resoranu pored Tise gde ih je čekao zajednički ručak. Priči i veselju se jedva nazirao kraj ali kada je nestalo rumenog vina tada su i zavičajci polako nestajali uz pozdrav doviđenja dogodine.


Zimski susret 2012


Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana upriličio je 18.februara 2012.godine, sada već tradicionalni, zimski susret svojih članova, obeležavajući na taj način godišnjicu smrti dr Vladimira Glavaša i istovremeno, treću godišnjicu otvaranja muzeja u njegovoj kući.

Delegacija Zavičajnog kluba, koju je predvodio predsednik, Borivoj Ćurčić, tim povodom je položila cveće na grob dr Vladimira Glavaša, koji je sahranjen na vranjevačkom groblju, desno od ulaza u crkvu i minutom ćutanja odala počast ovom velikom vranjevačkom dobrotvoru.

Svečanost susreta zavičajaca otpočela je u dvorišnim prostorijama, koje su ustupljene na korišćenje Zavičajnom klubu, gde je članove Kluba i brojne zvanice pozdravio predsednik Borivoj Ćurčić, da bi potom program bio nastavljen u podrumu Glavaševe kuće, koji je uređen dobrovoljnim radom članova Kluba, pri čemu treba istaći Andre Karolja i Koso Janoša, uz svesrdnu podršku Opštinske uprave.

Zahvaljujući darodavcima i ljudima koji su nesebično uložili svoj dobrovoljni rad, trud i umeće, podrum je zasjao nekadašnjim sjajem i može se koristiti za raznovrsne kulturne programe i okupljanja.

Priču o podrumu, od ideje do realizacije, ispričao je prisutnima Janoš Koso, koji je neposredno, kao domar muzeja, učestvovao u njegovom sređivanju, da bi potom predsednik Zavičajnog kluba uručio zahvalnice darodavcima koji su svojim prilozima upotpunili zavičajnu zbirku i to : Milošu Imbronjevu, Stanku Andrinu, Ružici Tikvić, Stevanu Vujičiću, Tomislavu Dragiću, Branislavu Vorgučinu, Slavici Arbutinov, Dobrivoju Rajiću, Robertu Kišu, Moniki Jovanov, Mariki Čanji, Eržebet Gorča, Korenči Imreu, Eriki Janković Balint, Beli Vrešćaku i Zedi Janošu.


Zimski susret 2012Zimski susret 2011

Obeležavajući dvogodišnjicu otvaranja Zavičajnog muzeja „Glavaševa kuća” i prvu godišnjicu useljenja Zavičajnog kluba u svoje prostorije, zavičajci su tim povodom priredili prigodnu svečanost.

Predsednik zavičajnog kluba Radovan Popov je srdačno pozdravio prisutne ovog zimskog susreta i podsetio nas šta je sve urađeno od useljenja do danas. Svoj referat je počeo rečima da je kompletirana berbernica Ištvana Jagera, da je podrum ispražnjen i očišćen, dobijeni alati bačvarskog majstora Mikloša Ružičke su smešteni u prostoriji u kojoj su postavljene stare šestougaone pločice, uređena je prostorija za odlaganje i čuvanje dokumenata „arhiva”, proradila je i novoizgrađena česma, JP „Komunalac” je zasadio u dvorištu 140 ruža, od članarina su napravljene dve police za vrednije knjige, već sada smo spremili memorandum račune novobečejskih trgovaca, zanatlija, advokata i firmi za predstojeću manifestaciju „noć muzeja” u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine, restauratorski radovi pojedinih eksponata i nameštaja iz „Glavaševe kuće” su u toku. Pokloni i darovi su zbrinuti i smešteni u adekvatnim prostorijama a darodavcima su uručene Zahvalnice.

Ove godine Zahvalnice su dobili׃ Mikloš Ružička, Mirko Saravolac, Karolj Kiš, Ferenc Guljaš, Svetislav Arbutinov, Aleksandar Kasaš, Tivadar Košut, Šandor Nemet, Robert Čejtei, Milan Racković, Slavica Lazarević, Srđan Vrešćak, Maja Josimović, Bela Vrešćak, Marija Homola, Dragan Kiselički, Profesionalno vatrogasno društvo – Goran Bugarski, Dobrovoljno Vatrogasno Društvo – Ištvan Mesaroš, za Rimokatoličku crkvenu opštinu – Janoš Šoti a za Vranjevačku pravoslavnu crkvenu opštinu Gojko Šolaja.

Pre nego što je predsednik Popov pozvao goste na malu zakusku i razgledanje eksponata, još jednom je istakao veliko razumevanje i pomoć opštinskih vlasti za rad zavičajnog kluba.

Vredno je pomena da je Goran Bugarski ovom prilikom predao deo zaostavštine svog rođaka Branka Josimovića u vidu starih novobečejskih fotografija sa sredine XX veka. A naš član – domar „Glavaševe kuće” Janoš Koso, predao je Tomislavu Ratkoviću radio aparat što ga je sam restaurirao a vlasništvo je porodice Ratković.


Karolj Andre


Foto album

Druga godisnjica otvaranja Muzeja Glavaseva kuca
Foto albumi
Godišnji susret 2013. godine - Letnji (foto album)


Letnji susret 2013

Godišnji susret 2013. godine (foto album)

Godišnji susret 2013Godišnji susret 2012. godine (foto album)

Godišnji susret 2012.Godišnji susret 2011. godine (foto album)

Godisnji susret 2011Godišnji susret 2010. godine (foto album)

Godišnji susret 2010


Godišnji susret 2009. godine (foto album)

Godišnji susret 2009


Godišnji susret 2008. godine (foto album)

Godišnji susret 2008


Godišnji susret 2007. godine (foto album)

Godišnji susret 2007


Godišnji susret 2006. godine (foto album)

Godišnji susret 2006


 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
© OU Novi Bečej 2013. Sva prava zadržana.