25.-27.avgust 2017.
25.-27.avgust 2017.
Više ...
   
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Više ...
   
Virtuelni matičar
Virtuelni matičar
Više ...
   

Izdvajamo  


   

Facebook  

   

Foto nedelje  

Sample image
   

Bratski gradovi  

   

Korisni linkovi  

   
   

Vremenska prognoza  

   

Kursna lista  

   

DEŠAVANJA

Povodom godišnjice otvaranja Zavičajnog muzeja „Glavaševa kuća" i useljavanja Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjavčana u dvorišne prostorije muzeja, koje su Zavičajci osposobili dobrovoljnim radom, Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana je upriličio prigodnu svečanost na kojoj su zvanice bili zaslužni Novobečejci koji su, darujući vredne predmete, dokumenta, fotografije vezane za prošlost ove varoši obogatili zavičajnu zbirku.POZIVNICA

Približavajući se danu našeg godišnjeg susreta javljamo se sa željom da Vas ukratko informišemo o aktivnostima Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana za proteklu godinu kao i da Vam dostavimo satnicu godišnjeg susreta za 2013. godinu.

• Oktobra meseca 2012. godine smo organizovali berbu i presovanje grožđa na stari tradicionalni način. Sve se to odvijalo u dvorištu muzeja „Glavaševa kuća”.
• Krajem 2012. godine Zavičajni klub je bio izdavač knjige-albuma Gedeon Rohonci gospodar Bisernog ostrva, autora Andre Karolja.
• Februara 2013. godine održali smo naš zimski susret i tom prilikom promovisali adaptiranu ostavu-špajz.
• Maja mesaca, za Noć muzeja smo pripremili postavku starih Novobečejskih plakata, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Novi Bečej. Pored toga smo izložili preko dvadesetak crteža Františeka Čermaka iz legata Rozalije Lerik.
• Sa ponosom možemo reći da smo i protekle godine dobili priličan broj poklona i eksponata što smo evidentirali i zbrinuli.

Ove godine sastanak zakazujemo u muzeju „Glavaševa kuća” za subotu 24. avgusta sa sledećim programom:

• Okupljanje, doček gostiju i druženje, 9 – 10 časova
• Godišnja Skupština, rezime prethodne godine, 10 – 10.30 časova
• Naši velikani: 10.30 – 11.15 časova ( Ognjeslav Kostović, referat Branislava-Baneta Vojnova i dr Jene Sentklarai, referat Andre Karolja )
• Izložba Novobečejskih starih plakata, 11.15 časova
• Druženje, 11.30 – 12 časova
• Slobodno vreme, 12 – 13 časova
• Ručak u čardi pored Tise, 13 časova

Napomena: Članovi koji su uplatili članarinu dobijaju bon za ručak koji će biti organizovan u čardi pored Tisi.
Da bi izbegli gužve prilikom plaćanja članarine na dan godišnjeg susreta, nudimo mogućnost plaćanja preko žiro računa Zavičajnog kluba kod NLB banke a.d. Beograd, ekspozitura Novi Bečej, 310-209895-58 Uplatu možeti izvršiti pre godišnjeg sastanka.

Očekujući Vaš dolazak primite srdačne pozdrav iz NAŠEG ZAVIČAJA

Upravni odbor

 

NOĆ MUZEJA 2013


Manifestacija "Noć muzeja" je ove godine organizovana 18. maja, deseti put u Srbiji, a četvrti put u Novom Bečeju pod rukovodstvom TURISTIČKE ORGANIZACIJE NOVI BEČEJ na čelu sa v.d. direktora Vasković Nemanjom i uz podršku lokalne samouprave Novog Bečeja.


Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana se kao i uvek priključio ovom događaju. U muzeju "Glavaševa kuća" od 21.30h počeo je program sa idejom da se posetiocima predstavi život između i nakon dva svetska rata. Upriličena je izložba starih plakata od strane zavičajaca i Narodne biblioteke Novi Bečej, koji svedoči o životu Novog Bečeja i njegovih žitelja u pomenutom periodu. Našim sugrađanima je ove večeri omogućeno i da po prvi put vide zbirku crteža Františeka Čermaka koju je Zavičajnom klubu donirala Rozalija Lerik .


Oko 22h usledio je nastup Svetislava Arbutinova, trgovca u peziji, nekadašnjeg glumca amatera koji se publici predstavio svojim kazivanjem (monodramom) o prošlost, pa je tako kao član Zavičajnog kluba dao doprinos "Noći muzeja".
Tokom ove večeri posetiocima su bili dostupni svi sadržaji muzeja "Glavaševa kuća", ali obogaćeni degustacijom vina, domaće štrudle u podrumu i specijalnom uslugom berbera u berbernici, a sve to uz limunadu i kokice do kasih večernjih sati.

Monja Jovanov

Naš zavičaj - Noć muzeja 2013

 

Useljenje

Povodom godišnjice otvaranja Zavičajnog muzeja „Glavaševa kuća" i useljavanja Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjavčana u dvorišne prostorije muzeja, koje su Zavičajci osposobili dobrovoljnim radom, Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana je upriličio prigodnu svečanost na kojoj su zvanice bili zaslužni Novobečejci koji su, darujući vredne predmete, dokumenta, fotografije vezane za prošlost ove varoši obogatili zavičajnu zbirku.

Predsednik zavičajnog kluba Branislav Vojnov uputio je svima reči zahvalnosti i uručio Zahvalnice darodavcima Rozaliji Terik koja je poklonila vredan nameštaj, porcelan i umetničke slike, Arpadu Jageru koji je Zavičajnom klubu poverio na čuvanje kompletno opremljenu berbernicu svog oce i druge vredne stvari, Živojinu Dujinu, za poklonjene predmete vezane za zemljoradnju, Mirku Saravolcu, Bogomiru Momirovu, Balint Palu, Feješ Mihalju, Savi Glavaškom, Alaćan Zoltanu, Miloradu Josimoviću, Ivanu Kovačevu, Mičik Beli, Katona EvgenJ, Radio Novom Bečeju, Gerontološkom centru, JP „Komunalac" i Mesnoj zajednici Novi Bečej.

Za dosadašnju uspešnu saradnju predsedniku opštine Milivoju Vrebalovu uručena je fotografija centra nekadašnje opštine Vranjevo. Gosti Zavičajnog kluba su ovu svečanost iskoristili da domaćinu uruče poklone i tako obogate, sada već vrednu i zanimljivu zavičajnu zbirku koja je postala deo Muzeja Glavaševa kuća.

Unuci Jagera Arpada su priložili štap za šetnju iz 18 veka i malu vojničku čuturicu, Bela Mičik je poklonio kompletne planove za izgradnju bedema sa kraja XIX veka, Stevan Davidović stare plakate, dok je Milena Kurbanjev, supruga pokojnog Tomislava Kurbanjava, poznatog novobečejskog književnika, poklonila poslednju knjigu stihova svog supruga i pravo da zavičajni klub bude izdavač do sada neobjavljene zbirke pripovedaka „Izdanci žirove šume".

Slavica Kovačev


Foto album

Useljenje u Zavicajni Klub

 

Iz prošlosti našeg zavičaja

U Galeriji „Selo" Doma kulture opštine Novi Bečej, 3. jula 2009. godine je otvorena izložba eksponata novobečejskih kolekcionara i pojedinaca, vezana za prošlost Novog Bečeja, pod nazivom „Iz prošlosti našeg zavičaja".

Tako je Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana svojim sugradjanima i gostima u gradu kraj Tise, učinio još jedno veče nezaboravnim, jer izloženi predmeti, fotografije i dokumenta, nisu nikoga od prisutnih ostavili ravnodušnim.

Pozdravljajući mnogobrojnu publiku, Novobečejce, Vranjevčane i njihove goste, direktor Doma kulture Marijana Baračkov istakla je značaj ove izložbe, rečima da se ne može uspešno u budućnost ako se ne poznaje prošlost.

Izložbu je zvanično otvorio predsednik Zavičajnog kluba Branislav Vojnov koji je govorio o značajnim projektima Zavičajnog kluba, među kojima je i ovaj koji nas vraća u prošlost zavičaja, koja je sudeći po eksponatima bila veoma bogata, a prisutne je na mađarskom jeziku pozdravio Janoš Koso, član upravnog odbora Zavičajnog kluba.

Na zidovima galerije postavljene su fotografije znamenitih Novobečejaca, Josifa Marinkovića, Gige Jovanovića, Konstantina Vukova, ali i manje poznatih no isto tako vrednih pomena, nastavnica Zlata Jovanović, Klara Komaromi koja se udavila u nevremenu koje je zadesio malu lađicu na Tisi 1931. godine, porodica Lukseder, pa ikona sv. Jovana koju je slikao Milorad Majin Krka, otac Dubravke Nešović.


Foto album

Izložba iz prošlosti našeg zavicaja

Mladi kolekcionar Janoš Koso, zajedno sa svojim učiteljem Andre Karoljem vredno je sakupljao eksponate od svojih sugrađana i na stolovima, zastrtim starinskim stoljnjacima našli su se zanimljivi predmeti koji su predstavljali ukras domova, a mnogi su imali i upotrebnu vrednost kao što su stone lampe, boce za vino i pivo iz Rohoncijevog podruma, ručno kovani lokoti, berberski alat, nekadašnji „figaro" za kovrdžanje kose i slično.

Tu su se našli i lepi primerci starih gramofona iz kolekcije Mirka Saravolca, a prisutni su mogli da čuju i zvuke sa starih ploča. Izložene su stare citre, kao i deo duvačkih instrumenata vatrogasnog orkestra, delovi starinskog nameštaja, razboj iz 1905. godine, na kome bi se i danas moglo tkati, odeća, obuča i mađarska narodna nošnja.

Među eksponatima počasno mesto našla je fotokamera Konstantina Vukova koju je nasledio Geza Sakač, kao i pisaća mašina iz vremena Gige Jovanovića, kao i knjige sa štambiljima ovog novobečejskog štampara.

Izložba će biti otvorena tokom naredne dve nedelje za sve koji žele da se upoznaju sa prošlošću ovog grada.

Slavica Kovačev


Odbrana hrišćanstva kod grada na Tisi

U petak, 03.09.2010. godine, pre podne, u organizaciji Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana, postavljena je spomen tabla pored ruševina Grada na Tisi.

»Na ovom mestu od 15. do 19. septembra 1551. godine vodila se žestoka bitka između hrišćanske i turske vojske«, stoji natpis na srpskom, mađarskom i nemačkom pismu.

Pored mnogobrojnih zavičajaca ovoj svečanosti su prisustvovali predsednik Nemačke nacionalne zajednice Vojvodine Rudolf Vajs, novobečejski katolički i miloševački pravoslavni sveštenik, predsednik i sekretar Skupštine opštine Novi Bečej, predstavnici katedre za istoriju Filozofskog fakulteta iz Novog Sada dr Peter Rokai i dr Aleksandar Kasaš sa svojim asistentima, Ivan Glavaški, Radovan Vlahović kao i Kristijan Nađ, idejni nosilac ovog događaja.

Branislav Vojnov je, u ime Zavičajnog kluba, pozdravljajući prisutne, istakao da će zavičajci i u buduće podržavati sve pozitivne ideje i akcije vezane za naše mesto, kao što su podržali i ovu ideju Kristijana Nađa.

Radovan Vlahović je prisutne podsetio na književno stvaralaštvo Kristijana Nađa koje je značajno za naš zavičaj. Profesor Kasaš je održao kratko predavanje o Gradu na Tisi i o važnosti te bitke koja se odigrala 1551. godine na ovom mestu, među zidinama grada i izvan njih.

Po otkrivanju spomen table domaćini su pozvali uvažene goste da posete Muzej „Glavaševu kuću“ gde su razgledali eksponate iz prošlosti Novog Bečeja i Vranjeva. Gosti, a posebno istoričari su pokazali veliko interesovanje za Glavaševu kuću kao i za zavičajnu zbirku. Po završetku druženja zavičajci su uručili gostima Letopis za 2009. godinu, koji je promovisan na godišnjem sastanku, krajem avgusta meseca ove godine.


Karolj Andre


Foto album

Odbrana hrišcanstva kod grada na Tisi

 

Izložba slika iz kolekcije Aleksandra Kasaša

U organizaciji Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana i Doma kulture opštine Novi Bečej u Galeriji „Selo“, u petak, 18.juna 2010.godine otvorena je izložba slika, crteža i akvarela iz privatne kolekcije profesora dr Aleksandra Kasaša, člana Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana, koji ih je godinama sakupljao i čuvao u svom domu uživajući u njihovoj lepoti. Poželeo je da tu lepotu podeli sa svojim Novobečejcima, obzirom da u njegovoj bogatoj kolekciji slika značajno mesto pripada slikarima iz Novog Bečeja.

Iako profesora Kasaša svi dobro poznaju, jer često i rado boravi u ovoj varoši, podsetićemo se na neke podatke iz njegove biografije:
Rođen je u Novom Bečeju, bukvar je prelistavao sa učiteljicom Mirjanom Kiselički, a istoriju zavoleo uz nastavnicu i razrenog starešinu Smiljanu Krstin. Kasnije, u novobečejskoj gimnaziji istoriju mu je predavao legendarni bata Iva, kod koga je i maturirao na temu „Užička republika“, ali mu je tada, ipak, najomiljeniji profesor bio Antun Miler, čiji su mu saveti, u životu, bili od dragocene koristi.

Posle završene gimnazije upisao je pravni fakultet u Beogradu, da bi tek naredne godine uspeo da ubedi majku Klaru da je istorija jedino što želi da studira. Upisuje istoriju u Novom Sadu i završava studije kao najbolji student generacije, a u znak zahvalnosti za neizmerno žrtvovanje svoje majke tokom njegovog školovanja, menja očevo prezime Svilengaćin u majčino Kasaš.

Nastavnu i naučnu karijeru sticao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je otpočeo kao asistent pripravnik 1997.godine, da bi 2006. postao redovan profesor koji drži predmete Istoriju Jugoslavije, Istoriografske izvore i literaturu za istoriju dve jugoslovenske države i Privrednu istoriju Jugoslavije.

Poslediplomske studije upisuje u Beogradu, gde je 1983.godine odbranio magistarski rad na temu Radništvo Vojvodine 1945-1953. Kod njega je diplomiralo preko dve stotine studenata istorije, od kojih četvoro iz naše opštine. Magistriralo je, do sada, trinaest, a bio je mentor za sedam doktorata.

Pored istorije srpsko-mađarskih odnosa u 20.veku bavi se lokalnom istorijo i istorijom porodice Dunđerski. Do sada je objavio blizu stotinu naučnih i stručnih radova u zemlji i inostranstvu, autor je tri samostalne monografije : Mađari u Vojvodini 1941-1946, Kamendin-jedan od veleposeda Dunđerskih, Stenografski zapisnici sa suđenja glavnoodgovornima za raciju u južnoj Bačkoj.

Pored toga je koautor deset knjiga među kojima je i Pozdrav iz Novog Bečeja, fotomonografija starih razglednica izdata 1994.godine sa Andre Karoljom. Iz rečenog o profesoru Kasašu može se zaključiti da je on čovek koji ima nekoliko velikih ljubavi, prema porodici, istoriji, zavičaju, slikarstvu...

Kažu da su ljubavi neobjašnjive, ipak profesor Kasaš je prisutnima, koje ni pljusak nije sprečio da dođu na izložbu, na veoma interesantan način objasnio ovu svoju ljubav prema slikama, a svaka slika ima svoju priču, bilo da je vezana za autora slike i njenog vlasnika ili način na koji je do nje došao.

Slavica Kovačev


Foto album

Izložba slika Aleksandra Kasaša

 

Izložba fotografija Ivana Kovačeva

NOVI BEČEJ KROZ OBJEKTIV

U organizaciji Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana u Galeriji „Selo" Doma kulture Novi Bečej, u sredu, 10. juna 2009. godine otvorena je izložba fotografija Novobečejca Ivana Kovačeva, pod nazivom „Novi Bečej kroz objektiv".

Mnogobrojne posetioce pozdravila je u svojstvu domaćina, direktor Doma kulture, Marijana Baračkov, da bi se potom prisutnima obratio Borivoj Ćurčić, član Upravnog odbora Zavičajnog kluba, evocirajući uspomene na detinjstvo i mladost koju su zajedno provodili kraj Tise.

Ovom izložbom, rekao je Ćurčić, Ivan Kovačev je ovekovečio pojedine Novobečejce, ne birajući ih po zvanju i funkciji, imenu ili prezimenu, već naprosto po liku koji pleni, kao i delove Novog Bečeja za koji je vezan srcem i kome se rado vraća.

Ivan Kovačev je rođen u Novom Bečeju, gde je pohađao osnovnu školu. Potom je završio gimnaziju u Zrenjaninu, a tehnološki fakultet u Banjaluci, nakon čega odlazi u SR Nemačku, gde zasniva porodicu, radi i živi i danas.

Fotografijom se bavi od 1973. godine, a već 1977. postiže veliki uspeh na konkursu umetničke fotografije „BLENDE 77" u Hamburgu, gde njegova fotografija „Cigančići", nastala u Novom Bečeju, osvaja zlatnu medalju.

Obišao je svet i posmatrajući ga kroz objektiv svog Nikona, beležio je svoje utiske. Najdraži su mu svakako oni iz rodnog kraja, što je želeo i da potvrdi , na ovakav način, prvom samostalnom izložbom svojih fotografija u Novom Bečeju (prvu samostalnu izložbu priredio je nedavno u Hamburgu).

U Galeriji „Selo" izloženo je njegovih 30 radova, a izložbu je posvetio uspomeni na svog velikog prijatelja, takođe Novobečejca, Dragana Glumičića Ganeta, novinara i dopisnika Tanjuga iz Moskve, koji je preminuo pre 7 godina. Njegov portret iz 1977. godine zauzima centralno mesto u Galeriji.
Autor fotografija odlučio je da Zavičajnom klubu Novobečejaca i Vranjevčana, pokloni deset fotografija iz ove postavke u trajno vlasništvo.

Slavica Kovačev


Foto album

Foto izložba Ivana Kovacev

 

Obeležavanje 100 – godišnjice smrti dr Vladimira Glavaša

Povodom 100 – godišnjice smrti dr Vladimira Glavaša /1834 – 1909/ naš Zavičajni klub u saradnji sa udruženjem filatelista Novi Bečej izdao je prigodnu kovertu sa prigodnim žigom. Korišćenje prigodnog žiga je odobrila Pošta Srbije sa nepokretnim datumom 16.02.2009. godine. Tokom pre podneva tog februarskog dana članovi zavičajnog kluba su položili buket cveća na grobnicu Dr Vladimira Glavaša u novobečejsko-vranjevačko groblje.

Posle toga u 11 časova „zavičajci" su prisustvovali otvaranju Muzeja „Glavaševa kuća" koja se nalazi u ulici Josifa Marinkovića pod brojem 69. Tom prilikom poklonili su Muzeju topografsku kartu iz 1883. godine. Davnašnji san mnogih generacija zavičajnog kluba se ostvario. Novi Bečej je dobio Zavičajni Muzej. U okviru Muzeja, u nusprostorijama, naći će se mesto i za „zavičajce" gde će oni smestiti postojeću arhivu o našem mestu.


Foto album

Obelezavanje 100-godisnjice smrti VG i otvaranje Muzeja

 

U Klubu za dnevni boravak Gerontološkog centra

Priča o Gigi Jovanoviću
U okviru saradnje Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana i Kluba za dnevni boravak Gerontološkog centra Novi Bečej, 23. oktobra 2008. godine je u Klubu organizovano veče posvećeno Gigi Jovanoviću, propraćeno prigodnom izložbom fotografija o ovom poznatom Novobečejcu iz bogate zbirke kolekcionara Andre Karolja.

Tom prilikom su članovi Zavičajnog kluba inicirali priču o čoveku koji je u Novi Bečej došao 1898. godine i počeo da radi u štampariji i knjižari Jovana Radaka iz Kikinde, da bi se ubrzo osamostalio, stekao ugled štampara i izdavača, a kasnije i vlasnika Tursko-bečejske štedionice, predsednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva i glavnog starešine udruženja „Sokola“.

Priča o Gigi Jovanoviću je tokom večeri dopunjena od strane prisutnih članova Kluba, oživela su sećanja na vreme kada je Giga imao svog vozača, Andriju koga su svi zvali Rus, a ustvari je bio Poljak, na detalje koje pamte oni koji su kao deca prisustvovali njegovoj sahrani.

Slavica Kovačev


Izložba - Promocija

Geza Sakač i Aleksandar Kasaš

18.04.2008. U košnici naših kulturnih zbivanja u Domu kulture Opštine Novi Bečej naši znatiželjni sugrađani prisustvovali su celovečernjem umetničko-kulturno programu.

Počelo je sa samostalnom izložbom slika i umetničkih fotografija Geze Sakača našeg majstora fotografije, nosioca diplome Profesionalnog Majstora Fotografije Evrope PP of E.

O autoru i njegovim delima su govorili Borivoj Ćurčić predstavnik Zavičajnog kluba i Borivoj Mirosavljević dugogodišnji novinar, fotoreporter i direktor foto-kino kluba »Branko Bajić« iz Novog Sada. Novobečejci su imali prilike da u nekoliko navrata uživaju uz Gezine fotografije ali malo ko je znao da se on bavi i slikarstvom. U početku je radio grafitne crteže da bi kasnije definitivno prešao na tehniku ulja na platnu. Na ovoj izložbi mogli smo da vidimo njegove rane radove, slike iz biblijskih motiva i pejsaže, novobečejske ulice, kao i portrete članova svoje porodice.

Naš fotograf-umetnik Geza Sakač, uživajući u svom radu nikada nije žalio truda da svojim meštanima a i šire prikaže svoje majstorske fotografije u vidu samostalnih ili grupnih izložbi.


Foto album

Promocija Sakac Geza


U istoj prostoriji Galerije »Selo« prepune fotografija i slika, veče se nastavilo sa prezentacijom knjige »Kamendin«. Predsednik Zavičajnog kluba Branislav Vojnov poželeo je dobrodošlicu Profesoru dr Aleksandru Kasašu, autoru knjige i našem uvaženom sugrađanu. Detaljnije o istoričaru Kasašu, njegoj knjizi kao i o naučnoj karijeri govorila je direktorica Narodne biblioteka Novi Bečej Agneš Đukičin. Novobečejcima je posebno prvi deo knjige bio interesantan u kojem se govorilo o istoriji porodice Dunđerski i to ne bez razloga. Naime dvorac na »Sokolcu« je Emilija Dunđerski donela u miraz kada se udavala za veleposednika Ivanovića.

U svom izlaganju dr Aleksandar Kasaš nas je upoznao sa mnoštvom interesantnih detalja u vezi porodice Dunđerski i o povezanosti našeg mesta sa tom porodicom. Prilikom ove prezentacije knjige svi smo bili u isčekivanju kada će se naš istoričar dotaći prošlosti svog rodnog mesta da bi nas upoznao o svojim istraživanjima vezano za Novi Bečej. Nije hteo mnogo toga da nam otkrije jer kako kaže, materijal za knjigu o Novom Bečeju je na »gomili« i nada se da će uskoro prionuti tom kapitalnom poduhvatu. Nama ostaje nada da će se njegova i naša želja ostvariti i da će se saznanja o našem mestu proširiti sa još jednom interesantnom knjigom.

Karolj Andre


Foto album

Promocija knjige Aleksandra Kasaša

 

Memorijalna izložba

Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana se konačno, posle dužeg perioda uspavanosti oglasio sa vrlo interesantnom izložbom. Naime, za ovu memorijalnu izložbu novobečejskih slikara, uspeli su da pronađu 48 slika i dve skulpture od 13 autora. Imena od većine ovih umetnika je znana novobečejcima, ali njihove radove će verovatno sada po prvi put videti.

Ova postavka sa umetničkim delima; Dragiše Bunjevačkog, Pauline Pave Sudarske, Žarka Čiplića, Bogdana Čiplića, Miloja Čiplića, Gomba Imreta, Vojislava Pecarskog, Gabor Ilone, Zlate Jovanović, Nađ Šandora, Miše Berbakova, Miloša Radovića i vajara Vujackova nam svedoči o jednoj dugogodišnjoj tradiciji slikarstva u našem gradu.


Foto album

Memorijalna izlozbaSa razlogom očekujemo sledeću akciju „zavičajaca" jer o prošlosti našeg zavičaja treba još mnogo da saznamo.
Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana i Dom kulture Opštine Novi Bečej organizuju, u znak sećanja MEMORIJALNU IZLOŽBU slikara i vajara koji su rođeni i živeli u Novom Bečeju.

Svečano otvaranje je 14. decembra u Domu kulture »Galerija selo« sa početkom u 18.00 časova. Izložba je otvorena do 21. decembra 2007. godine. Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana poživeo je 20 godina. Bilo je uspona i padova, ali uvek je postizao osnovni zadatak: da okuplja Novobečejce, da im priredi njihovo duženje i osveži sećanja na zavičaj.

Na godišnjim skupovima prisustvovali su i aktivno učestvovali poznata imena unetnika, kulturnih radnika i društveno afirmisanih ljudi koji su napustili rodno mesto ali ga nisu zaboravili. Samo da podsetim da je među mnogima zavičajce pozdravljao glumom sada pokojni Slavko Simić a pesmom Dubravka Nešović. Ovoga leta Klub se preregistrovao, izabrano je novo podamlađeno rukovodstvo.

Namera nam je da se rad kluba aktivno nastavi sa naglaskom da se pored godišnjeg okupljana i druženja, afirmišu kulturno istorijske vrednosti grada, organizuju izložbe i književne večeri, sakupljaj u eksponati, izdaju prigodne brošure sve na temu Novi Bečej i Vranjevo.

Noć muzeja

Opština Novi Bečej u saradnji sa Zavičajnim klubom Novobečejaca i Vranjevčana prvi put se uključila u manifestaciju >>Noc Muzeja<<. Noć muzej-Glavaševa kuća, ove subote 15.05.2010. godine spremno je dočekala posetioce za ovu noc.

Program je otpočeo hor OŠ "Josif Marinkovic" u 18h da bi posle govora dobrodošlice dr. Profesora Aleksandra Kasaša nastupio folklorni ansambl >>Bećarac<<. Pored stalne postavke posetiocima su upriličene izložbe fotografija starih Panonskih kuća, od strane Zavoda za zaštitu spomenika i kulture iz Zrenjanina kao i stare novobečejske razglednice, kolekcionara Karolja Andre. U pauzi između književne večeri i predstave Amaterskog pozorišta Novi Bečej u dangubniku je muzicirao Bela Farkaš sa svojim klavijaturistom.

Ni prohladna kišna noć nije mogla da umanji doživljaj Novobečejcima i Vranjevčanima koji su razišle tek oko ponoći.

Foto album

Noc muzeja

 

Ipak nije nestalo

Zavičajci su već izgubili svaku nadu za svoju dokumentaciju i foto albume iz osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka kada se na dvogodišnjici (19.02.1011.) od otvaranja Muzeja „Glavaševa kuća” iznenada pojavila.

U tri velike najlon vreće doneo ih je Goran Bugarski rođak Branislava Josimovića fotografa – amatera i aktiviste Zavičajnog kluba iz pomenutog vremena. Pored fotografija, razglednica i dokumentacije možda nejveću vrednost za Novi Bečej su dva foto albuma. Materijal za albume su prikupili Branislav Kiselički i Branislav Josimović od raznih darodavaca. Oni su ujedno ispisali i popratne tekstove za svaki pojedini objekat. Meterijal u albumima obuhvata period od sto godina, bolje rečeno ceo XX vek.

Po sećanju starijih zavičajaca a i po dokumentaciji što je uredno vodio Branislav Kiselički još dosta toga nedostaje iz zbirke Zavičajnog kluba. Razlog za to je nedostatak prostorije u kome je trebalo da se odlaže i čuva zbirka.

Sada kada imamo svoje prostorije i prostor za arhiviranje dokumenata i eksponata stekli su se veoma dobri uslovi za prikupljanje i očuvanje istih.


Karolj Andre


Otkrivanje spomen ploče

Na inicijativu Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana i suorganizacije lokalne samouprava u subotu 07.04.2011. godine otkrivena je spomen ploča na rodnoj kući istaknutog glumca Slavka Simića, na Miloševačkom putu pod brojem 45.

Spomen ploču je izradio naš likovni umetnik Milorad – Mića Josimović a otkrivanje su obavili predsednik opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov i Slavko Simićev brat, Nikola Simić.

Pored prigodnog govora gradonačelnika Vrebalova, Nikola Simić se podsetio na detinjstvo i zavičaj svoga brata. U ime porodice, Čika Slavkov sin, Nenad Simić se zahvalio lokalnoj samoupravi, zavičajcima i svima prisutnima što su na ovaj način trajno obeležili mesto rođenja svog sugrađanina i njegovog oca.

Svečanost je protekla uz bogat horski program koji je pripremila Sofije Jegdić, recitalom Vladimira Sudarskog i Nenada Simića da bi na kraju predstavnik Zavičajnog kluba Borivoj Ćurčić evocirao svoja sećanja na našeg Čika Slavka.

Karolj Andre


Foto album

Otkrivanje spomen ploče

 

Slavko Simić (Sećanja na novobečejske dane)

Koristim ovu priliku da ovde, na današnji dan, u rodnoj kući Slavka Simića, na kojoj je danas postavljena spomen ploča, čime je ušao, poput Josifa Marinkovića i drugih u krug velikih Novobečejaca kojima se na rodnim kućama postavlja spomen ploča da iskažem nekoliko reči sećanja na njegove novobečejske dane.

Sve je počelo pre skoro 20 godina, Slavko Simić saznao da je ova kuća u kojoj je tada živeo Vodeničarski Sima kuća njegovog rođenja. Bio je presrećan, slikao se ispred kuće, hvalio se da je najzad pronašao kuću rođenja i sebi postavio zadatak da će je obnoviti i dozidati još jedan stan. To će biti dom u koji će dolaziti poznati umetnici, pisci, glumci, slikari, dtužiti se i održavati kulturne manifestacije. Odmah je prionuo poslu. Bio je neumoran investitor, arhitekta, nadzorni organ, i znalački snabdevač obimnim građevinskim materijalom.Sve istovremeno. Samo što nije bio majstor sa fanglom i mistrijom. Prema majstorima zahtevan precizan do perfekcije sa znalačkim iskazivanjem šta i kako treba nešto da se uradi. Često nezadovoljan i neraspoložen zbog zbog radova koji su sporo odmicali ili su loše urađeni. Ali, zahvalan za dobro obavljene poslove i spreman da časti majstore hladnim pivom, samo da ne preteruju, kako je voleo da kaže.

Obnovi je staru kuću u autentičnom stilu tradicionalne seoske arhitekture i dozidao još jedan manji stan. Sredio dvorište i zasadio 100 stabala kajsija. Završio je neimarski poduhvat i ponosno ga pokazao sinu, bratu i prijateljima. Ali je vandalskim rukama skoro uništen a Čika Slavko nije stigao da ugosti svoje prijatelje i ispeče kajsijevaču.

Interesovao se za rad Zavičajnog kluba i učestvovao u nekim aktivnostima. U tri navrata je uveličao godišnje zavičajne susrete, i recitovao na daskama pozorišne sale u Domu kulture stihove iz pesama njegovog zemljaka Bogdana Čiplića „Gajdaš” i „Pustosvat”. Činio je to tako kao da je na daskama Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Nagrađen je srdačnim aplauzom i uživanjem posebno odabrane publike svojih zemljaka. Zahvaljujući njegovom trudu i vezama Pozorišnom muzeju u Beogradu održano je zapaženo veče posvećeno istorijatu pozorišta u Novom Bečeju.

Povremeni dugogodišnji boravak u Novom Bečeju, koji je obično počinjao dolaskom autobusaoko pola jedanaest pre podne iz Beograda sa presedanjem u Zrenjaninu, celodnevnim pešačenjem radi obavljanja građevinskih poslova od nabavke materijala do nadzora, a završavao se povratkom u Beograd toga ili sledećeg dana. Ređe višednevnim boravkom sa prewnoćištem. Za vreme tih dana imao je kontakte sa novobečejcima. Upoznao je niz ljudi sa kojima se pozdravljao, raspitivao se o tome kako su, uručivao pozdrave. On im je pomagao svojim vezama u zdravstvu i drugim oblastima. Pozdravljali su ga „Čika Slavko šta radite, kako ste”, a on je sa svima na momenat zastajao. Danas je njegova kuća putokaz i reper za orijentaciju u ovom delu naselja, u smislu- ulica Milošev put pre ili posle kuće Čika Slavka.

Svoju kuću Čika Slavko je završio nakon višegodišnjeg graditeljstva nije stigao da se odmara i uživa. Ostao je njegov spomenik.

Eto to je bio u Novom Bečeju i za Novi Bečej Slavko Simić – Čika Slavko, veliki glumac poreklom Novobečejac.

Borivoj Ćurčić


Noć muzeja 2011

Manifestacija NOĆ MUZEJA u Zavičajnom muzeju „Glavaševa kuća” je po drugi put uspešno organizovan, što je i broj posetilaca potvrdio. U programu su učestvovali; folklor „Bećarac” iz Novog Bečeja pod rukovodiocem Olivere Olje Blažin, Amatersko pozorište Radoje Domanović iz Rače sa predstavom „Hamlet u selu M.Donja”, izložba slika „Portreti poznatih Novobečejaca” autora Milorada Miće Josimovića, izložba „Memorandum računi” novobečejskih i vranjevačkih zanatlija, trgovaca i firmi iz zbirke Andre Karolja i arhive Zavičajnog kluba.

Manifestaciju su otvorili predsednik opštine Novi Bečej Milivoj Vrebalov i predsednik Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana Radovan Popov.

Prvi čovek opštinske administracije Vrebalov, nije krio svoje zadovoljstvo u pogledu prikupljenih starih predmeta i eksponata dobivenih od naših sugrađana i način na koji su oni izloženi. On je takođe istakao da je ovaj veliki napredak, što se dešava u Zavičajnom muzeju rezultat vrlo dobre saradnje između opštinske uprave i Zavičajnog kluba.

Radovan Popov jedan od prvih osnivača Zavičajnog kluba i sadašnji predsednik, u svom kratkom obraćanju rekao je sledeće׃
„Dame i gospodo, dragi sugrađani i deco
Danas sam sretan što vam se obraćam na ovom mestu, o kome smo u Zavičajnom klubu maštali godinama, da imamo svoj kutak i prostorije za rad.

Zavičajni klub u Novom Bečeju ima dugu i lepu tradiciju, 05.06.1985. održan je prvi sastanak njegovih osnivača, a radio je pod imenom Zavičajni klub „4 oktobar” u Novom Bečeju. Od 31.03.2007. godine radi kao Zavičajni klub Novobečejaca i Vranjevčana. Ovaj naslov govori o tome da su većinu članstva pri obnovi rada kluba, činili ljudi, koji su rođeni u Vranjevu ili u Novom Bečeju, znči pre 01.01.1947. godine kada su spojena ova dva mesta.

Klub se stara da se bar jednom godišnje sastanu oni koji su rođeni u Novom Bečeju, a život ih je rasejao van rodnog mesta i oni koji su ostali da žive i rade u njemu. Dobro je poznato, da kako se kod ljudi bliži starost tako raste čežnja za povratak ili posetu zavičaju.

Od kada je klub dobio svoje prostorije, intenzivno radi na prikupljanju stvari koje su ljudi u našem kraju koristili u svom radu, da bi pribavili sredstva za život. Ovo ima izuzetan značaj za našu decu, to sve manje mogu da vide u svakodnevnom životu.

Klub se pridružuje svim akcijam, koje imaju za cilj, da ožive uspomene na rad i život ljudi, koji su ovde rođeni, a u svom životu su postigli značajno mesto u kulturi i drugim oblastima života u širim okvirima Pokrajine, Republike i šire.

Ovo će biti značajno i ubuduće, jer je gospodin Milivoj Vrebalov, pri otkrivanju spomen ploče Slavku Simiću, rekao da opština namerava da slična obeležja postavi i drugim značajnim ljudima, koji su rođeni u našoj opštini.

Na kraju bih rekao, da imamo obavezu da u svoje redove primamo više mladih ljudi, kako bi nastavili ono što smo mi započeli”.


Foto album

Noć muzeja

 

Noć muzeja 2012

Novobečejska opština se već po tardiciji i ove godine 19.maja uključila u svetsku manifestaciju "Noć muzeja" i svojim programom uveličala ovaj dan. Muzej "Glavaševa kuća" je od 18h otvorio svoja vrata za posetioce kojima je ponuđen bogat program, čija je okosnica bio jubilej DVD Novi Bečej koje slavi 130 godina od osnivanja. Tim povodom upriličena je izložba o radu ovog društva, uz stalne postavke muzeja.

U podrumu muzeja mogla su se degustirati vina Bore Gvozdenca vlasnika firme EURO PAN DOO (plantaža grof Rohonczy Gedeon, Biserno Ostrvo) i vina Ljube Pavlovića vlasnika firme TISKA PERLA BISERNO OSTRVO DOO.

Učešće u "Noći muzeja" uzeli su: Ištvan Mesaroš, Monja Jovanov, PU "Pava Sudarski"- vaspitaćica Melinda Simić, OŠ "Josif Marinković", OŠ "Miloje Čiplić", KUD "Bećerac" Novi Bečej - rukovodilac Olivera Blažin i književnik Radovan Vlahović. Program su podržali i čelnici lokalne samouprave: predsednik opštine Milivoj Vrebalov, Tomislav Ratković i Saša Šućurović.
Organizatori ove manifestacije bili su OPŠTINA NOVI BEČEJ, ZAVIČAJNI KLUB NOVI BEČEJ I MUZEJ "GLAVAŠEVA KUĆA". Zavičajni klub se zahvaljuje svima koji su poklonima – eksponatima i svojim radom pomogli da se ova manifestacija uspešno pripremi.

Monja Jovanov

Foto album

Noc muzeja 2012 - Nas zavicaj

 

Berba grožđa 2012

U petak 12.10.2012. godine, prepodene u organizaciji Zavičajnog kluba Novobečejaca i Vranjevčana, u dvorištu Muzeja Glavaševa kuća, organizovana je berba grožđa i pravljenje vina na tradicionalni način.

Povod za ovaj događaj bila je uspešna popravka stare prese za vino koju je Muzeju GK prošle godene poklonila porodica Mesaroš, kao i tri stotine čokota belog grožđa koje je dozrelo u dvorištu ove ustanove. Poklonici vina i dobrog druženja doprineli su zajedničkim snagama da se ovaj događaj uspešno odigra, na zadovoljstvo svih prisutnih.

Nakon berbe grožđa, presa je "puštena u rad". Pravljenje vina teklo je pod rukovodstvaom Mirka Saravolca, koji je prisutne upoznao sa tehnologijom rada prese - koja je posle trideset godina odmaranja ponovo "zavrtela krug". Vino tzv. MUŠT (šira) koje je poteklo iz prese ponuđeno je prisutnim, uz opasku da treba biti oprezan prilikom konzumiranja. Organizatori ovog događaja na čelu sa Andre Karoljem i Koso Janošem još jednom su pokazali vrednost i potrebu očuvanja starih "vrednosti". IN VINO VERITAS!.

Monja Jovanov

Foto album

Berba 2012

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
© OU Novi Bečej 2013. Sva prava zadržana.