25.-27.avgust 2017.
25.-27.avgust 2017.
Više ...
   
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Više ...
   
Virtuelni matičar
Virtuelni matičar
Više ...
   

Izdvajamo  


   

Facebook  

   

Foto nedelje  

Sample image
   

Bratski gradovi  

   

Korisni linkovi  

   
   

Vremenska prognoza  

   

Kursna lista  

   

SLIKARI - UMETNICI


PAULINA PAVA SUDARSKI (1914 - 1943)Paulina Pava Sudarski je rođena 12. jula 1914. godie u Novom Bečeju gde je završila osnovnu školu. Posle završetka Gimnazije studira u Beogradu na Akademiji likovnih umetnosti. Svoje slikarstvo usavršavala je u Italiji i Francuskoj. Po završetku studija bila je profesor crtanja u Zemunu, Skoplju i Cetinju. Poginula je 1943. godine na Sutjesci. Za uspomenu i sećanje o Pavi Sudarskoj novobečejski vrtić nosi naziv njenog imena.NAĐ ŠANDOR (1912 – 1995)


Rođen je u Vranjevu. Završio je Akademiju likovne umetnosti u Beogradu. Kao kustos muzeja u Zrenjaninu i Vojvođanskog muzeja u Novom Sadu zaslužan je za početak restauracije Arače. Kao akademski slikar stvarao je kako o Novom Bečeju sa motivima Tise, tako i u Zrenjaninu i u Novom Sadu.BOGDAN ČIPLIĆ (1910 – 1989)Deca novobečejskog učitelja Žarka, stariji Bogdan i mladi Miloje rođeni su u Novom Bečeju. Obojica su od oca nasledili talenat i ljubav prema slikarstvu. Završio je Filizofski fakultet u Beogradu. Bio je gimnazijski profesor, urednik više časopisa i almanaha, obavljao je više funkcija u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Tisa i Novi Bečej su mu bili neiscrpno nadahnuće za književni i slikarski rad.

MILOJE ČIPLIĆ (1912 – 1941)


Miloje, po prirodi smeo, radoznao, obožavalac života i željan da ga živi svim svojim bićem, pisao je poeziju i slikao. Započeo roman Tamnice sa temom iz novobečejskog života, koji je završio njegov drug i prijatelj Ljubiša Jocić. Upravo, kada su u jeseni 1941. godine nastajala poslednja poglevlja ovog dela, oktobra meseca uhvatili su ga u Beogradu i kao levičara i revolucionara odveli u logor a zatim i na gubilište. Osnovna škola u Novom Bečeju s ponosom nosi njegovo ime.
ZLATA JOVANOVIĆ (1900 - 1981)


Muzički obrazovana učiteljica i nastavnica mađarskog jezika, zemljopisa i istorije, predavala je i crtanje u novobečejskoj Građanskoj školi. Pored pasioniranog muziciranja na klaviru svoje dragoceno slobodno vreme provodi slikajući mrtvu prirodu.
DRAGIŠA BUNJEVAČKI (1925 – 1983)

U Novom Bečeju je živeo i stvarao Dragiša Bunjevački "Baca", boem koji je proveo život od cirkuskih šatri do kafanskog svirca, da bi bogati život završio kao cenjeni umetnik.1960. godine osnovao je grupu mladih slikara i vajara "Selo" koja okuplja niz talentovanih a kasnije afirmisanih slikara, počev od Janoša Mesaroša pa nadalje.Njegovom zaslugom su u gradu na Tisi rodilo novo naivno slikarstvo koje simbolično i vizionarski povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost izražavajući nove koncepcije u slikarskoj umetnosti.


GOMBA IMRE (1919 – 1976)

Rodio se u Novom Bečeju kao radničko dete. Život mu protiče u teškom radu u Novom Bečeju i Zrenjaninu i u putovanju između ova dva grada.

U zanosu rada, kao neosporni talenat, ne oseća zamor. Crta i slika od rane mladosti. Nema od koga da uči i pravi je samouki slikar. Njegove slike, a ostavio ih je preko stotinak oslikavaju Novi Bečej i okolinu našeg zavičaja. Pri kraju četrdesetih godina XX veka postaje jedan od najaktivnijih članova dramskog amaterskog pozorišta. U njemu je on i glumac i režiser, pa čak i dekorater.
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
© OU Novi Bečej 2013. Sva prava zadržana.