25.-27.avgust 2017.
25.-27.avgust 2017.
Više ...
   
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Više ...
   
Virtuelni matičar
Virtuelni matičar
Više ...
   

Izdvajamo  


   

Facebook  

   

Foto nedelje  

Sample image
   

Bratski gradovi  

   

Korisni linkovi  

   
   

Vremenska prognoza  

   

Kursna lista  

   

STARE RAZGLEDNICE

Pojavu prvih razglednica ne možemo vremenski tačno odrediti pošto one nisu zvanično evidentirane. Međutim, sigurni smo da se to desilo posle uvođenja poštanske dopisnice u poštanski saobraćaj Austro-Ugarske 01.10.1869. godine.

U nekim enciklopedijama se nalazi podatak da je prva razglednica jedna iz Berlina sa vedetom grada, a drugi pak misle da je to ona koju je izvesni knjižar Švarc poslao prijatelju iz Oldenburga. Tu treba pomenuti i razglednicu koju je načinio John Calcott Horsley, engleski slikar prema ideji ser Henry Cola 1845. godine. Na području Vojvodine pronađena je razglednica iz 1871. godine koja je poslata iz Beča za Sombor koja se takođe može smatrati jednom od prvih. Nju je pronašao ing. Mirko Verner, naš veliki stručnjak poštanskih maraka, celina i razglednica. Izdata je 1870. godine u Beču na predlog Petra Manojlovića, a po narudžbini redakcije „Zmaj”-a. Slika na razglednici prikazuje zmaja u letu koji sipa munje iz čeljusti i vatru iz nozdrva. Pri dnu slike su detalji Carigrada i Moskve. Tom razglednicom je počela era „ilustrovanih karti” koje kao sredstvo komunikacije ulaze u masovnu upotrebu već osamdesetih godina XIX veka.

Prve razglednice su rađene u tehnici litografije i to su bila prava remek dela tadašnjeg štamparstva. Kod njih se na prednjoj strani nalazila ilustracija, a na poleđini mesto samo za adresu i poštansku marku. Poruke su se ispisivale na prednjoj strani pored ili preko ilustracije. Tek od 1905. godine zadnja strana razglednice je podeljena jednom vertikalnom linijom na dva jednaka dela. Desno od linije se ispisivala adresa primaoca i lepila poštanska marka, a levo od nje sadržaj poruke. Ovakav tip razglednica se upotrebljava i dan danas.

Posle prvog svetskog rata uvodi se foto-mehanički postupak za štampanje razglednica. Time se postupak štampanja pojednostavio ali je umetnička vrednost razglednica znatno opala. Šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka štampanje razglednica u koloru dostiže kulminaciju svojom masovnošću. Razvojem digitalne fotografije i digitalne tehnologije štampanja, stvoreni su maksimalni uslovi za najviši kvalitet razglednica. Ali ipak razglednice se sve manje i manje štampaju, nema ko da ih piše.

Razglednice više ne donosi poštar, nego se slike šalju putem interneta i mobilnih telefona i to će biti glavni razlog njihovog nestajanja.

Prve razglednice Novog Bečaja datiraju od februara 1898. godine ali je izvesno da su štampane godinu dana ranije tj. 1897. Svega je nekoliko primeraka pronađeno u tehnici litografije, ostale su crno-bele, tonirane ili ručno kolorisane. Između dva svetska rata meni nisu poznate višebojne razglednice našeg mesta.

Do početka šezdesetih godina XX veka novobečejske razglednice su štampane u crno-beloj tehnici da bi se posle 1970. godine javljale samo u koloru. Najčešći motivi naših razglednica su: Tisa, kej, crkve, spomenici, atraktivne zgrade i trg mesta.

Najviše razglednica Novog Bečeja izdato je između 1902. i 1915. godine, što je ujedno i zlatna era razglednica uopšte. Najveći izdavači novobečejskih razglednica bili su : štampar Giga Jovanović / 1875-1944 / i fotograf Konstantin Vukov / 1875-1964 /. Pored njih, poznato je više izdavača i štamparija, što je na poleđini razglednica obeleženo njihovim imenom ili signaturom.

Po mojoj evidenciji hronološki spisak istih je sledeći: Divald i Monoštori iz Budimpešte, Phfotobromira Temišvar, A.Milovanović i St. Milovanović, MSM Budimpešta, W.L. Budimpešta, Zaloga, L. Keiser Maribor, DD Grafika Novi Sad, Zadružna knjiga Beograd, Generalturist foto služba Zagreb, Turističko društvo Novi Bečej, „Vesti” Titovo Užie-štampa Sar Milano,„Ifis-glas” Smederevo, „Crveni signal” Beograd št.„Promet rukotvorina” Titovo Užice, Omni ambalaža Bačka Palanka št. Forum Novi Sad, Turistička štampa Beograd, Turistkomerc Zagreb, Narodna biblioteka Novi Bečej št. EFEKT Beočin, Hunyadi János cserkészcsapat Újvidéki-Szerémségi körzet, Agape, Horvat Zoltan Đerđ Segedin, foto Geza Sakač Novi Bečej, Rimokatolička crkvena zajednica Novi Bečej, Štamparija Bačkalić Novi Bečej.

Dokumentaciona vrednost starih razglednica je ogromna. One predstavljaju svedočanstvo o izgledu grada, zgrada kojih više nema, trgova, šetališta i samog folklora tog vremena. Turistički značaj samih razglednica u prvoj polovini XX veka a i u drugoj takođe ne smemo izgubiti iz vida. To je bio jedan od načina da se gradovi i turistička mesta predstave i prikažu u svom najlepšem izgledu.

Karolj Andre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
© OU Novi Bečej 2013. Sva prava zadržana.