LAZARICA SE I DALjE NEGUJE U BANATU

Tradicionalni običaj paljenja i preskakanja vatre, uz kokanje kokica, koji se u najvećoj meri još zadržao u pojedinim delovima Banata, takozvana Lazarica uoči obeležavanja Lazareve subote, odnosno Vrbice i ove godine organizovan je ispred Zavičajnog muzeja „Glavaševa kuća“ u Novom Bečeju.

Prema rečima direktora TO opštine Novi Bečej, Saše Dujina, obeležavanje ovog događaja još jedna je prilika da se lokalno nasleđe u vidu tradicionalnih običaja od zaborava sačuva i prenese na mlađe generacije. Pored čuvanja materijalnog kulturnog nasleđa u samom muzeju, to je još jedan od važnih zadataka, istakao je ovom prilikom Dujin.

Obeležavanje Lazarice ispred „Glavaševe kuće“ podržalo je i Kulturno-umetničko društvo „Bećarac“ čiji najmlađi članovi su ovom prilikom preskakali vatru i uživali u zanimljivim običajima koji su, pre svega, za dečju radost, kaže Jovan Sudarski, umetnički rukovodilac „Bećarca“.

 






Read 47 times

                                            

                



Republika Srbije,
Autonomna Pokrajina Vojvodina
Tradicionalni grb APV

FOTOGRAFIJE

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…