ИЗДАТО УПУТСТВО ЗА ПОВРАТ ДЕЛА АКЦИЗЕ ЗА ГОРИВО

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде издало је упутство пољопривредницима за подношење захтева за остваривање права на повраћај дела плаћене акцизе за гориво.

Пољопривредници захтев могу поднети Управи за аграрна плаћања у онлајн форми, непосредно у оквиру софтверског решења еАграр односно електронског Регистра пољопривредних газдинстава (еРПГ).

У делу „Рачуни за гориво“ корисници могу да додају рачуне/фактуре за гориво – дизел и биогориво купљено у велепродаји, увозне фактуре за гориво купљено из увоза и гориво купљено путем корпорацијске картице.

Повраћај је могуће остварити у износу од 50 динара по литру до 100 литара по хектару пријављене површине, до 100 хектара.

Фискални рачун мора да садржи и податке о купцу, врсти, количини и вредности набављених деривата нафте и биогорива.

Да би поднели захтев за поврат акцизе, потребно је да пољопривредници поседују фискалне рачуне на којима ће, када је реч о пољопривредницима који су физичка лица, стајати број пољопривредног газдинства (БПГ) или ЈМБГ носиоца газдинства, односно ПИБ у случају да је подносилац правно лице, односно предузетник.

(Изузетно у периоду од 1. јануара 2024. године закључно са 31. јануаром 2024. године, фискални рачун не мора да садржи посебну идентификациону ознаку која указује да је у питању регистровано пољопривредно газдинство у складу са прописима којима се уређује фискализација, а у том случају се уместо БПГ на фискалним рачунима уноси ЈМБГ или ПИБ).

Корисничко упутство, као и Правилник о условима, начину и поступку за остваривање права на рефакцију можете пронаћи на сајту Минстарства пољопривреде.

 

Read 279 times

                                            

              



Република Србије,
Аутономна Покрајина Војводина
Традиционални грб АПВ

ФОТОГРАФИЈЕ

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…