22.-27.avgust 2019.
22.-27.avgust 2019.
Više ...
   
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Više ...
   
Virtuelni matičar
Virtuelni matičar
Više ...
   
   
   

Izdvajamo  


   

Bratski gradovi  

   

Korisni linkovi  

   

Anketa 2018.  

   
   
   

Vremenska prognoza  

   
   
   

Kursna lista  

   
   
   
   

Aktuelno

12.07.2019.

SKINUTA PŠENICA SA UZURPIRANIH PARCELA, ČEKAJU SE SUNCOKRET I KUKURUZ

cool Image

 

Lokalna samouprava u Novom Bečeju i ove godine nastavlja da se bori sa uzurpatorima državnog poljoprivrednog zemljišta. U 2018/2019. agro-ekonomskoj godini na teritoriji opštine Novi Bečej uzurpirano je ukupno 116 hektara obradivih površina u državnoj svojini.

 

Kao što je i prethodnih nekoliko godina bila praksa lokalna samouprava je i ovog puta pristupila skidanju useva sa besparavno obrađenih parcela, s tim da je uzurpatorima ranije data mogućnost vansudskog poravnanja, ističe pomoćnik predsednika opštine zadužen za poljoprivredu i vanredne situacije, Milan Stojšin: „Na početku je ukupno bilo 116 hektara uzurpirane poljoprivredne površine od čega je u Bočaru bilo 17 hektara, u Kumanu 7,5 hektara, u Novom Miloševu 39 hektara i u Novom Bečeju 52 hektara. Što se tiče pšenice, ona je požnjevena sa 24 hektara. Imali smo prosečan prinos 3,5 tone po hektaru. Bilo je 4.540 kilograma ječma i 79.060 kilograma pšenice. Što se tiče suncokreta očekujemo da će on biti na oko 45 hektara i kukuruza na oko 12 hektara. Što se tiče uzorpatora koji se sami jave, oni plaćaju trostruko veću cenu koja iznosi 894 evra po hektaru.“

Stojšin je izrazio nadu da će iz godine u godinu biti sve manje bespravno obrađenih parcela državnog poljoprivrednog zemljišta, odnosno da će se jednom skroz prestati sa tom praksom. Kao i ranijih godina, prihod od prodatih useva deli se na tri dela: po 30 posto ide Republici i Pokrajini, dok 40 posto ostaje opštini Novi Bečej koja će, nakon što plati troškove skidanja i skladištenja useva, biti na pozitivnoj nuli kada je ova tema u pitanju.


Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
© OU Novi Bečej 2013. Sva prava zadržana.