23.-27.avgust 2018.
23.-27.avgust 2018.
Više ...
   
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Više ...
   
Virtuelni matičar
Virtuelni matičar
Više ...
   

Anketa 2018.  

   

Izdvajamo  


   

Bratski gradovi  

   

Korisni linkovi  

   
   
   

Vremenska prognoza  

   
   

Kursna lista  

   
   

Aktuelno

30.10.2017.

PODRŠKA ZA OBLAST ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

cool Image


Opština Novi Bečej u partnerstvu sa Gradom Zrenjaninom i opštinama Žitište i Sečanj učestvuje u implementaciji paketa podrške u oblasti zaštite životne sredine, a u okviru programa podrške lokalnim samoupravama na putu pridruživanja Evropskoj uniji, odnosno unapređenja kvaliteta usluga, dijaloga zainteresovanih strana i efikasnosti lokalne administracije.
Ovaj program finansira Vlada Kraljevine Švedske, a realizuje Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona.

Prvi sastanak povodom ovog projekta održan je 26. oktobra u Opštinskoj upravi u Novom Bečeju s ciljem predstavljanja nalaza analize stanja u oblasti životne sredine u Zrenjaninu, Novom Bečeju, Žitištu i Sečnju, kao i očekivanih rezultata saradnje članova Radne grupe za realizaciju projekta.Sam projekat ne nudi neka velika sredstva, u smislu infrastrukturnih rešavanja problema. U našim gradovima i opštinama svi samo isključivo to danas očekuju, da kroz bilo koji projekat dođemo do velikih sredstava kojima bi se rešili kapitalni problemi. Nažalost, ovaj projekat nije tog tipa. On nudi mnogo više pomoći u konsultativnom smislu, odnosno tehničke pomoći u podizanju kapaciteta samih lokalnih samouprava, kako bi na bolji način i boljom organizacijom uspeli da reše ove probleme. Do sredstava možemo doći isključivo ako imamo dobre i kvalitetne projekte. Gradovi i opštine u tom smislu malo manjkaju. Projekte, onako kako to švedsko iskustvo govori, možemo najbolje i najefikasnije napraviti uz dobru organizaciju samih lokalnih administracija, bolju saradnju lokalnih administracija i javno-komunalnih preduzeća i uz široko učešće cele zajednice, istakla je Ljubinka Kaluđerović, sekretarka Odbora za životnu sredinu u SKGO.

Ona naglašava da se u rešavanju problema mora računati i na nevladin sektor, odnosno na druge institucije koje postoje u gradovima i opštinama, ali i na same građane, jer se svi problemi u oblasti zaštite životne sredine tiču upravo njih na najneposredniji način.

Ciljeve, izazove i očekivane rezultate projekta predstavio je na ovom sastanku Mirko Popović, saradnik Stalne konferencije gradova i opština. On je istakao da je fokus na unapređenju pružanja usluga vode za piće i upravljanja sistema komunalnih, otpadnih voda: Lokalne samouprave koje su kreirale ovaj konzorcijum su identifikovale koji su najveći problemi. Dakle, u pitanju je potreba unapređenja kapaciteta, odnosno kvaliteta pružanja usluga u ovim oblastima. Odlučili su da rade zajednički, da primene regionalni pristup, što ima smisla, budući da su problemi zajednički i da se na taj način unapređuje međuopštinska saradnja. Koriste se već postojeći kapaciteti i znanja, a opštine će nastojati da iskoriste prirodne resurse koje zajednički dele.Prema rečima Mirka Popovića, prvi zadatak je da se uspostavi sistem za praćenje rada i kvaliteta usluga koje pružaju javna komunalna preduzeća i njhovo unapređenje, kao i uključivanje javnosti, u smislu informisanja društva, ali i kako bi se iskoristili kapaciteti civilnog društva, odnosno na taj način unapredila, pre svega, usluga snabdevanja vodom za piće, jer su sve opštine identifikovale ovaj zajednički problem.

Opština Novi Bečej je ove godine, što se tiče menadžmenta otpadnih voda, uradila mnogo. Investicija je blizu 50 miliona dinara samo za izgradnju fekalne kanalizacije, što je urađeno od sredstava dobijenih iz pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i, većim delom, od Uprave za kapitalna ulaganja. Isto tako, u svim naseljenim mestima rađena je rekonstrukcija vodovoda, koja predstavlja preduslov kako bismo uopšte i razmišljali o ispravnoj vodi za piće, s obzirom da je naš vodovod star nekoliko desetina godina, većim delom od azbestnih cevi. Nama je problem prečistača otpadnih voda jednako gorući i značajan kao i problem fabike vode. Određene kontakte smo već ostvarili sa Vodama Vojvodine za razmenu ili otkupljivanje zemljišta. Bez strateških dokumenata, akcionog plana i svih predradnji, u rešavanje problema ne možemo ni ući. Time se do sada niko nije bavio, što predstavlja velik problem, jer da smo imali zdrav, planski početak, odnosno dobar projekat, sada bismo već mogli da odmaknemo. Ovako smo na samom početku, rekao je Branko Svilengaćin, zamenik predsednika opštine Novi Bečej.

Rezultati ovog projekta bi trebalo da budu uspostavljanje boljih usluga i izrađeni i doneti strateški planovi i odluke na regionalnom nivou. Ishod ovih rezultata bi trebalo da budu unapređeni kapaciteti za pripremu infrastrukturnih projekata i njihovu realizaciju. Projekat koji će trajati tri godine trebalo bi da rezultuje i izradom regionalne studije izvodljivosti za snabdevanje pijaćom vodom, koja bi trebalo da utvrdi potencijalne izvore, potrebne resurse i da bude osnova za buduće infrastrukturne projekte.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
© OU Novi Bečej 2013. Sva prava zadržana.