23.-27.avgust 2018.
23.-27.avgust 2018.
Više ...
   
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Više ...
   
Virtuelni matičar
Virtuelni matičar
Više ...
   

Anketa 2018.  

   

Izdvajamo  


   

Bratski gradovi  

   

Korisni linkovi  

   
   
   

Vremenska prognoza  

   
   

Kursna lista  

   
   

Aktuelno

26.10.2017.

ODRŽANA VAŽNA I USPEŠNA SEDNICA SO

cool ImageDonošenjem Odluke o pristupanju izradi plana detaljne regulacije pristaništa na Tisi u Novom Bečeju odbornici Skupštine opštine Novi Bečej otpočeli su 14. sednicu ovog organa lokalne samouprave koja je održana u sredu, 25. oktobra.
Uže područje namenjeno pristaništu nalazi se na obali Tise, jugoistočno od građevinskog područja Novog Bečeja i oko 700 metara nizvodno od brane. Obuhvata deo Tise i levi deo njenog priobalja, sa zemljištem koje se pruža do udaljenosti od oko 1000 metara od obale.„Poznato je da smo mi izrazito poljoprivredna opština i da nam je pristan veoma značajan zbog transporta žitarica, koje trenutno plovnim putem najbliže možemo da transportujemo iz Novog Sada, a poznato je da je rečni transport najjeftiniji“, kaže Mirjan Jakšić, predsednik Skupštine opštine Novi Bečej. Kao još jednu važnu tačku dnevnog reda 14. sednice Skupštine opštine on izdvaja i donošenje Odluke o pristupanju zaštiti, uređenju i unapređenju Arače, bazilike iz 13. veka kod Novog Bečeja, kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Jakšić ističe da postoji obećanje Republike Mađarske da će dati ozbiljna sredstva za konzervaciju Arače i izgradnju okolne infrastrukture: „Naime, Ištvan Pastor je bio učesnik manifestacije „Slovo ljubve“ na Arači gde je rečeno da je mađarska Vlada spremna da da oko 3.500.000 evra za izgradnju infrastrukture, odnosno za dalja istraživanja na Arači. Na taj način bismo mogli da ponudimo turistima novi sadržaj, jer stremimo ka razvoju turizma. Arača bi tako pored velikog istorijskog i kulturnog značaja, bila značajna i za oblast turizma naše opštine.“Prema rečima Saše Maksimovića, predsednika opštine Novi Bečej, na Arači će na ovaj način biti izgrađen vizitorski centar, kao i sva propratna infrastruktura koja će omogućiti dalja istraživanja na ovom lokalitetu, ali i razvoj njegovog turističkog aspekta. Takođe, elektrifikacijom ovog dela atara, pomoći će se građanima opštine koji na ovom mestu poseduju poljoprivredno zemljište.

Maksimović je 14. sednicu Skupštine opštine ocenio kao vrlo važnu i uspešnu jer je doneto nekoliko bitnih odluka koje se tiču planova opštine Novi Bečej u narednom periodu.

„Jedna od bitnih stvari jeste da smo konačno pronašli mogućnost nastavka izgradnje Doma kulture u Novom Miloševu. Pojavio se, uslovno rečeno, investitor, koji je zainteresovan za ekonomski deo Doma kulture u Novom Miloševu. Podsećanja radi, to je onaj čuveni „Skadar na Bojani“ koji i dan danas, posle 20 godina stoji nezavršen. Na taj način bismo ostvarili sredstva da završimo pozorišnu salu koja je predviđena planom gradnje Doma kulture. S druge strane, doneli smo Rešenje o davanju saglasnosti na izmene i dopune finansijskog plana Doma zdravlja Novi Bečej, čime će budžet opštine, odnosno građani opštine kroz budžet, dati dodatna sredstva Domu zdravlja da pokuša da reši deo svojih problema. Naravno da je to „kap u moru“ i da će se ogroman dug Doma zdravlja vući još dosta godina. Kao opština nemamo snage da u ovom trenutku isplatimo dug, građani opštine će ga isplaćivati narednih nekoliko godina preko budžeta, ukoliko se ne nađe neko drugo rešenje. Takođe, još jedna ključna tema, iako nisam sklon da unpared pričam, jeste mogućnost prodaje placeva u industrijskoj zoni u Novom Miloševu gde imamo jedno i u Novom Bečeju, gde imamo dva pisma o namerama potencijalnih investitora. To znači da se ipak negde krenulo, ali zaista ne bih sada širio tu priču preko onog što je potrebno, jer ne volim da pričam unapred bez obzira što mi političari volimo mnogo da pričamo i da obećavamo. Iz istog razloga, fabriku „JS&O“ koja je nikla u Novom Miloševu, prvi put sam spomenuo mnogo kasnije, iako sam znao da će je biti. Isto tako za sada ne želim da pričam ni o ovim investitorima.“Odbornici Skupštine opštine Novi Bečej ovom prilikom su doneli i Odluku o pokretanju inicijative za uspostavljenje saradnje sa gradovima i opštinama levih pritoka u slivu Gornji Dunav, odnosno banatskim vodotocima, a koja se tiče potencijalnih vanrednih situacija. Na dnevnom redu se našlo ukupno 28. tačaka.Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
© OU Novi Bečej 2013. Sva prava zadržana.