23.-27.avgust 2018.
23.-27.avgust 2018.
Više ...
   
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Više ...
   
Virtuelni matičar
Virtuelni matičar
Više ...
   

Anketa 2018.  

   

Izdvajamo  


   

Bratski gradovi  

   

Korisni linkovi  

   
   
   

Vremenska prognoza  

   
   

Kursna lista  

   
   

Aktuelno

20.10.2017.

PREVENCIJOM PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

cool ImagePovodom Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima koji je obeležen u sredu, 18. oktobra, Crveni krst Novi Bečej je četvrtak, 19. oktobra, u Srednjoj školi u Novom Bečeju organizovao predavanje i radionicu upravo na ovu važnu temu.
O trgovini ljudima i borbi protiv iste srednjoškolcima je pričala Dunja Svirčev, saradnica Crvenog krsta Novi Bečej i ovlačćeni predavač za ovu temu: „Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima ove godine se obeležavao pod sloganom „Ne posmatraj, reaguj! Ljudska bića nemaju cenu!“. Tim povodom smo za učenike 1. razreda Srednje škole u Novom Bečeju organizovali predavanje upravo na ovu temu, jer smatramo da je prevencija najbitniji faktor i uticaj na to da se broj žrtava trgovine ljudima smanji.“Srednjoškolci su imali priliku da najpre čuju osnovne informacije o Crvenom krstu i njegovom nastajanju, ali i da se upute u to na koje sve načine žrtve dospevaju u takozvani lanac trgovine ljudima, koje su njegove faze, na koje načine se iz njih izlazi i kroz koje poteškoće žrtve prolaze tokom tih procesa.„Statistika je pokazala da je trgovina ljudima veliki problem u zemljama koje su u tranziciji, u koje spada i Srbija. Centar za zaštitu trgovine ljudima je u toku prošle godine evidentirao 55 žrtava trgovine ljudima u našoj zemlji, a strašan je podatak da je od toga 21 lice bilo maloletno i da se uglavnom radi o ženskim maloletnim licima. U narednom periodu planirano je još jedno predavanja u Srednjoj školi, kao i predavanja u OŠ „Miloje Čiplić“ koja su zakazana za 31. oktobar i 3. novembar, tako da, nastavljamo sa ovim aktivnostima. Bliži se i 1. decembar, Svetski dan borbe protiv side, tako da ćemo i povodom ovog dana održati predavanja, koja će biti najavljena u narednom periodu.“

U Republici Srbiji postoje dve nevladine organizacije koje se bave borbom protiv trgovine ljudima i pružaju pomoć žrtvama, a u pitanju su „Atina“ i „Astra“, koja vodi i prvi SOS telefon u Srbiji specijalizovan za ovaj problem, odnosno za preventivnu podršku i pomoć i podršku osobama koje su preživele trgovinu ljudima, a koji glasi: 011/785-0000.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
© OU Novi Bečej 2013. Sva prava zadržana.