25.-27.avgust 2017.
25.-27.avgust 2017.
Više ...
   
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Više ...
   
Virtuelni matičar
Virtuelni matičar
Više ...
   

Izdvajamo  


   

Foto nedelje  

Sample image
   

Bratski gradovi  

   

Korisni linkovi  

   
   
   

Vremenska prognoza  

   
   

Kursna lista  

   
   

Aktuelno

18.08.2017.

ZA SREĐIVANJE NAPUŠTENIH KOPOVA BEZMALO 8 MILIONA

cool ImagePokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj 16. avgusta je uručio 13 ugovora vrednosti 46 miliona dinara za rekultivaciju napuštenih kopova bez titulara na teritoriji AP Vojvodine.

Sredstva u ove svrhe dobile su opština Novi Bečej i Mesna zajednica Kumane za projekte rekultivacije napuštenog kopa u industrijskoj zoni u Novom Bečeju, odnosno za rekultivaciju napuštene depresije na ulazu u Kumane iz pravca Novog Bečeja, potvrdio je Matija Kovač, poslanik u skupštini AP Vojvodine: „Opština Novi Bečej je dobila 3.497.197 dinara za sanaciju oko 15 procenata velikog, napuštenog kopa u industrijskoj zoni koji zahteva višegodišnji trud i angažovanje. Do sada ta depresija i malo jezero koje se tu nalazi nikada nisu tretirani ni rekultivisani, a izgradnja puta i infrastrukture u industrijskoj zoni je stigla upravo do njih. Dakle, površina koja će biti rekultivisana nalazi se upravo sa strane gde je stala izgradnja industrijske zone, a zaista nije u pitanju mala površina. S obzirom da je za čitavo zatrpavanje potrebno oko 26 hiljada kubika peska i zemlje, a da će ovom prilikom u napušteni kop biti plasirano oko 3.5 hiljade kubika materijala, dobićemo jednu ili dve nove funkcionalne parcele u industrijskoj zoni. Treba dodati da će biti pokupljen i sav komunalni građevinski otpad koji je godinama lagerovan u nastavku ulice Dože Đerđa prema pruzi. Na taj način ćemo rešiti i najveći komunalni problem u Novom Bečeju, a verovatno i u opštini.“

Na ulazu u Kumane iz pravca Novog Bečeja sa leve strane nalazi se veliko ruglo, odnosno depresija, ispunjena bagrenjakom i bršljenom. Projektom kojim je Mesna zajednica Kumane dobila sredstva u iznosu od 3.559.017 dinara biće rekultivisano 100 posto ove depresije. Takođe, biće izvršena i biološko-tehnička rekultivacija, odnosno sadnja zelenila čime će se dobiti jedan potpuno drugačiji izgled ulaza u Kumane, kaže Kovač: „U pitanju su projekti koji su od značaja za širu društvenu zajednicu, jer se na ovaj način otvara mogućnost da se taj prostor isparceliše i ponudi privrednicima za različite privredno-poljoprivredne sadržaje, kao što su magacini, silosi i slično. Ovo je još jedan pokazatelj koliko u Pokrajinskoj vladi i sekretarijatima vlada druga klima prema opštini Novi Bečej, jer evo, samo na jednom konkursu, za našu opštinu je izdvojeno skoro 8 miliona dinara“, istakao je Kovač.

Dobijenim sredstvima zadovoljan je i sekretar Mesne zajednice Kumane, Goran Stančić: „Drago nam je što smo uspeli da dobijemo više od 3.5 milona dinara od pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarsvo i saobraćaj. Veoma je pohvalna činjenica što su i mesne zajednice imale pravo da konkurišu, jer će na ovaj način i sela i manja mesta moći da urede svoju sredinu. Uklonićemo bagrem i bršljen, nasuti rupe koje se nalaze na tom terenu i izravnati celu površinu, čime ćemo dobiti jednu posve drugačiju sliku ulaza u Kumane. Uslediće parcelizacija te radne zone, a u narednom periodu ćemo nastojati da obezbedimo izgradnju preostale infrastrukture kako bismo prostor mogli ponuditi nekom investitoru, jer se zaista radi o odličnoj lokaciji.“

Osim opštini Novi Bečej i Mesnoj zajednici Kumane, sredstava za rekultivaciju napuštenih kopova dodeljena su i Gradu Zrenjaninu, zatim opštinama Novi Kneževac, Čoka, Žabalj, Sečanj, Žitište i Vrbas, kao i mesnim zajednicama Mokrin, Bašaid, Bačko Petrovo Selo i Donji Tovarnik.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
© OU Novi Bečej 2013. Sva prava zadržana.