25.-27.avgust 2017.
25.-27.avgust 2017.
Više ...
   
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Ono što je našoj opštini nedostajalo je mapa opštine Novi Bečej na Internetu
Više ...
   
Virtuelni matičar
Virtuelni matičar
Više ...
   

Izdvajamo  


   

Foto nedelje  

Sample image
   

Bratski gradovi  

   

Korisni linkovi  

   
   
   

Vremenska prognoza  

   
   

Kursna lista  

   
   

Aktuelno

15.06.2017.

SVEČANI PRIJEM U OPŠTINSKOJ UPRAVI ZA VIŠESTRUKE DOBROVOLJNE DAVAOCE KRVI

cool ImageSvakog 14. juna širom sveta održavaju se aktivnosti koje imaju za zadatak zahvalnost svim ljudima dobre volje koji daju deo sebe za spas drugih.

 

Povodom ovog značajnog datuma, Svetskog dana davalaca krvi, u zgradi Opštinske uprave organizovan je svečani prijem za višestruke dobrovoljne davaoce krvi opštine Novi Bečej. Prisutne su pozdravili predstavnici Osnovne organizacije Crvenog krsta opštine Novi Bečej, kao i zamenik predsednika opštine Novi Bečej, Branko Svilengaćin, koji je ovom prilikom izrazio zahvalnost dobrovoljnim davaocima za humanost i solidarnost, koju su mnogo puta pokazali.

cool Image

cool Image

„Do sada smo kao najhumanija opština dobili dve zlatne plakete, što znači da smo imali više od 5% dobrovoljnih davalaca krvi u odnosu na ukupan broj stanovnika. To se desilo 2011. i 2016. godine i zaista smo ponosni na te rezulatate. Takođe, imamo i dve zahvalnice AP Vojvodine za ostvarene rezultate organizacija koje su imale između 4-5% dobrovoljnih davalaca krvi na ukupan broj stanovnika. Veliko nam je zadovoljstvo što imamo tri davaoca danas ovde koji su više od sto puta dali krv. Imamo i pedesetak, šezdesetak davalaca koji su dobrovoljno dali krv pedeset i više puta. Drago nam je što je ovo postalo deo tradicije, da predsednik opštine organizuje prijem za davaoce krvi opštine Novi Bečej koji su krv dali pedeset i više puta. Zadovoljni smo što je bar jedan dan u godini posvećen dobrovoljnim davaocima krvi koji bez ikakve nadoknade spašavaju milione života“, izjavio je nakon prijema Momir Dimitrijević, sekretar Crvenog krsta Novi Bečej.

cool Image

cool Image

Svečani prijem svojim prisustvom posebno su uveličali Ilija Mandić, Rudolf Horvat i Arsen Dragić, trojica dobrovoljnih davalaca krvi koji su krv dali preko sto puta.

„Pre svega, motiviše me sopstveno zdravlje. Svaka tri meseca dajem krv i do sada je to ukupno 107 puta. Nemam nikakvih problema sa zdravljem i zato želim da apelujem na mlade da se odazovu akcijama doborvoljnog davanja krvi u što većem broju, jer će im se to sigurno jednom odraziti i na zdravlje. Možda će se tada setiti mojih reči, kao što se ja sada sećeam reči starijih ljudi koji su mi govorili, a ja im možda nisam verovao. Na kraju sam dočekao i to, da se uverim u istinitost onog što su mi govorili. Zato, apelujem na mlade, dajte krv!“, rekao je Ilija Mandić.

cool Image

cool Image

Valerija Vorgučin do sada je krv dala više od 80 puta, a evo šta je motiviše na ovaj humani čin: „Prvi put sam dala krv u srednjoj školi i tada je to moralo, pošto sam išla u medicinsku školu i grupno su nas odveli. Kasnije, kada sam počela da radim, motivisao me je inat, jer je bilo ružno gledati kolege i koleginice koje su, takođe, zdravstvene struke, a ne žele na taj način da pomažu ljudima. Kasnije je to prešlo u naviku, a sada se podrazumeva. Cela moja porodica redovno posećuje akcije dobrovoljnog davanja krvi. Ne znam kako se sve ovo odražava na zdravlje kod ostalih, ali jedno znam, osteoporoza se odlaže kod redovnih davalaca krvi jer se eritrociti stalno obnavljaju.“

Dobrovoljno davalaštvo krvi je izuzetan čin, a Novi Bečej opravdano nosi epitet najhumanije sredine. U subotu 17. juna povodom Svetskog dana davalaca krvi Osnovna organizacija Crvenog krsta opštine Novi Bečej dodeliće priznanja višestrukim davaocima krvi. Svečanost će biti održana u Lovačkom domu na Bisernom Ostrvu.

cool Image

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
© OU Novi Bečej 2013. Sva prava zadržana.